Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Τα πάντα για την..Μυωπία!

Σήμερα,πήγα στον οφθαλμίατρο, γιατί εδώ και αρκαιτό καιρό δεν βλέπω και τόσο καθαρά οτιδήποτε είναι μακρυά μου,διαπιστώθηκε αυτό που υποψιαζόμουν.Έχω μυωπία.Ευτυχώς όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό(1,75) αλλά ένα γυαλάκι το χρειάζομαι.Χαίρομαι πάντως!
Αύριο είναι η μεγάλη μέρα!Η μέρα που θα βλέπω τον κόσμο με άλλα μάτια,όχι τα δικά μου τα ζαβά.. :p


'Ετσι λοιπόν, μου την έδωσε να  βάλω αυτό το ενημερωτικό άρθρο για την μυωπία,που είναι και παρεξηγημένη η καϊμένη!


Μυωπία -------


Εάν μπορείτε να δείτε τα κοντινά σας αντικείμενα χωρίς πρόβλημα, αλλά δεν μπορείτε να διακρίνετε τις...
πινακίδες κυκλοφορίας στον δρόμο ή αν τα γράμματα στον πίνακα του σχολείου τα ξεχωρίζετε δύσκολα μπορεί να έχετε μυωπία. Η μυωπία δεν είναι ασθένεια. Απλά αναφέρεται σε μία διοφοροποίηση στο σχήμα του βολβού του ματιού. Ο βαθμός αυτής της διαφοροποίησης προσδιορίζει εάν χρειάζεστε διορθωτικά γυαλιά ή όχι.

Τί προκαλέι την μυωπία.
Η μυωπία στο πλείστο των περιπτώσεων οφείλεται στο ότι ο βολβός του ματιού είναι πιο μακρύς από το κανονικό σφαιροειδές σχήμα. Ένας άλλος λιγότερο συχνός παράγοντας που προκαλεί μυωπία είναι η μεγάλη κυρτότητα του κερατοειδή (δηλ. της διάφανης μεμβράνης στο πιο μπροστινό μέρος του ματιού).

Πώς η μυωπία επηρρεάζει την όραση

Η ικανότητά μας να βλέπουμε ξεκινά όταν το φως εισέρχεται μέσα στο μάτι από τον κερατοειδή. Το σχήμα αυτής της εξωτερικής διάφανης μεμβράνης που λέγεται κερατοειδής μαζί με τα υπόλοιπα ανατομικά στοιχεία που βρίσκονται μέσα στο μάτι μεταβάλλουν την κατεύθυνση του φωτός (διάθλαση) με τέτοιο τρόπο ώστε το φως να εστιάζεται ακριβώς σε ένα σημείο που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού που λέγεται αμφιβληστροειδής χιτώνας.
Αντιθέτως όμως, όταν έχετε μυωπία οι ακτίνες του φωτός προερχόμενες από ένα μακρινό σημείο εστιάζονται σε ένα σημείο μέσα στο μάτι το οποίο βρίσκεται πιο μπροστά από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Καθώς λοιπόν οι ακτίνες του φωτός μπορούν να εστιαστούν μόνο σε αυτό το σημείο, μέχρι να φθάσουν στον αμφιβληστροειδή θα είναι ήδη εκτός εστίασης με αποτέλεσμα να σχηματίζουν μια θολή εικόνα.

Ποιός μπορεί να έχει μυωπία.Συνήθως η μυωπία εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 8-12 ετών. Καθώς τα μάτια συνεχίζουν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας, η μυωπία σχεδόν πάντοτε εμφανίζεται πρίν από την ηλικία των 20 ετών. Συχνά ο βαθμός της μυωπίας αυξάνεται καθώς ολόκληρο το σώμα αναπτύσσεται γρήγορα, ενώ μετά την ενηληκίωση που σταματά η ανάπτυξη, ο βαθμός της μυωπίας σταθεροποιείται.

Πώς γίνεται η διάγνωση της μυωπίας.Συχνά ένας δάσκαλος στο σχολείο μπορεί να υποπτευθεί μυωπία σε ένα παιδί όταν αυτό ζαρώνει (μισοκλείνει) να μάτια του για να δεί στον πίνακα. Βεβαίως χρειάζεται περαιτέρω εξέταση έτσι ώστε να διευκρινιστεί ο βαθμός του προβλήματος. Η μυωπία μπορεί να διαγνωστεί με έναν κανονικό έλεγχο της υγείας των ματιών. Όταν διαγνωστεί η μυωπία πρεπει να ακολουθούν περιοδικοί τέτοιοι έλεγχοι έτσι ώστε να εντοπίζονται τυχόν αλλαγές που μπορεί να χρειάζονται στους βαθμούς της.

Πώς αντιμετωπίζεται η μυωπία.
Χρειάζεται να τοποθετηθούν μπροστά από τα μάτια κοίλοι φακοί έτσι ώστε το φως να εστιάζεται ακριβώς στον αμφιβληστροειδή, όπου θα σχηματιστεί η καθαρή εικόνα. Ανάλογα με τον βαθμό της μυωπίας μπορεί να χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν γυαλιά η φακοί επαφής για όλες τις ώρες έτσι ώστε να έχετε καθαρή όραση. Εάν ο βαθμός της διόρθωσης είναι μικρός τότε τα διορθωτικά γυαλιά μπορεί να χρειάζονται μόνο για τις δραστηριότητες εκείνες που απαιτούν καλή όραση για μακρυά, όπως οδήγηση, τηλεόραση ή διάφορα σπορ.

Η μυωπία στα παιδιά.
Στη σχολική ηλικία τα παιδιά μπορεί να έχουν προβλήματα όρασης από ελαφριάς έως βαριάς μορφής. Όταν υπάρχει η υποψία κάποιου προβλήματος στην όραση είναι σημαντικό να πηγαίνετε το παιδί για μια λεπτομερή εξέταση, έτσι ώστε να εντοπισθεί η φύση του προβλήματος και να αντιμετωπισθεί ανάλογα. Αν η οποιαδήποτε κατάσταση των ματιών του παιδιού αντιμετωπισθεί έγκαιρα τότε θα μπορεί να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή όραση.

Αναλυτικότερα:Προβλήματα όρασης


Τα προβλήματα στην όραση ή τα διαθλαστικά λάθη ή οι αμετρωπίες όπως λέγονται, υπάρχουν επειδή η διαθλαστική ισχύς του ματιού δεν συνδυάζεται αρμονικά με το προσθιοπίσθιο μήκος του και οι φωτεινές ακτίνες δεν μπορούν να εστιασθούν ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, δηλ. τον βυθό, με αποτέλεσμα να βλέπουμε θολά. Οι αμετρωπίες είναι: η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία.

Η μυωπία είναι η πιο συχνή αμετρωπία αφού εμφανίζεται σε ποσοστό 20% - 25% του πληθυσμού. Αρχίζει συνήθως στην παιδική ηλικία και σταθεροποιείται προς το τέλος της εφηβείας. Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Εάν μπορείτε να δείτε τα κοντινά αντικείμενα χωρίς πρόβλημα, αλλά δεν μπορείτε να διακρίνετε τις πινακίδες κυκλοφορίας στον δρόμο ή τα γράμματα στον πίνακα του σχολείου με ευκολία, μπορεί να έχετε μυωπία. Η μυωπία δεν είναι ασθένεια. Απλά αναφέρεται σε μία διαφοροποίηση στο σχήμα του βολβού του ματιού. Ο βαθμός αυτής της διαφοροποίησης προσδιορίζει εάν χρειάζεστε διόρθωση ή όχι.

Η μυωπία οφείλεται στο γεγονός ότι οι φωτεινές ακτίνες εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή επειδή το μάτι παρουσιάζει αυξημένο προσθιοπίσθιο άξονα, ή πολύ κυρτό κερατοειδή ή πολύ ισχυρή διοπτρική ισχύς του φακού ή και συνδυασμός των παραπάνω. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην βλέπουμε καλά στην μακρινή απόσταση. Η θόλωση της όρασης φυσικά εξαρτάται από τον βαθμό της μυωπίας. Όσο πιο μεγάλη είναι τόσο λιγότερο βλέπουμε μακριά. 

Οι τρόποι για να αντιμετωπίσουμε την μυωπία είναι κυρίως η χρήση γυαλιών εφόσον αναφερόμαστε στις μικρές σχολικές ηλικίες ή και η χρήση φακών επαφής για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Τα τελευταία χρόνια βέβαια αναπτύσσεται και η χειρουργική διόρθωση της μυωπίας με λέιζερ (ή και άλλους λιγότερο δημοφιλής τρόπους) με καλά αποτελέσματα αλλά απευθύνεται σε μετασχολικές ηλικίες και εφόσον έχει σταθεροποιηθεί η μυωπία. 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η μυωπία αναπτύσσεται παράλληλα με την σταδιακή ανάπτυξη του σώματος και ανεξάρτητα από την χρήση ή όχι των γυαλιών μας. Ωστόσο πολλές φορές η αίσθηση πονοκεφάλου, ζαλάδας ή πόνου γύρω από τα μάτια μπορεί να οφείλονται σε μυωπία που δεν έχει διορθωθεί σωστά ή καθόλου. Επομένως είναι σημαντικό να ελέγχουμε την όρασή μας.

Πως να επιλέξετε γυαλιά μυωπίας: 

Με Κριτήριο την μύτη: Καθώς η μύτη αποτελεί κεντρικό σημείο στο πρόσωπο και το βασικό σημείο στήριξης των γυαλιών, δεν μπορεί παρά να επηρεάζει την επιλογή του κατάλληλου σκελετού. Ο στόχος είναι το τελικό αποτέλεσμα να «δένει» με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου προσδίδοντας απόλυτη αρμονία. H δική σας μύτη είναι:

Μακριά
Μειώστε την έμφαση σε μια μακριά μύτη επιλέγοντας σκελετό με παχιά σκουρόχρωμη γέφυρα που στηρίζεται χαμηλά στη μύτη σας. Κατάλληλοι για αυτή την περίπτωση είναι οι σκελετοί που έχουν τη γέφυρα σε χαμηλή θέση σε σχέση με την μετώπη του σκελετού.

Κοντή
Σκελετοί με γέφυρα τύπου «κλειδαρότρυπα» είναι η καλύτερη επιλογή για την κοντή μύτη που χρειάζεται να φαίνεται μεγαλύτερη. Δεδομένου ότι αυτή η γέφυρα στηρίζεται στις πλευρές της μύτης και όχι πάνω στο λόφο της, επιτρέπει σε μεγαλύτερο τμήμα της μύτης να φαίνεται. Κατάλληλοι είναι και οι σκελετοί που έχουν τη γέφυρα ψηλά σε σχέση με την μετώπη. Αποφύγετε τους σκελετούς των οποίων η γέφυρα διασχίζει τη μύτη σε χαμηλό σημείο γιατί κονταίνουν περισσότερο τη μύτη. Η επιλογή των σκούρων χρωμάτων ενισχύει την αίσθηση της επιμήκυνσης. 

Με κριτήριο το δέρμα σας:
Η ανθρώπινη φυλή εμφανίζει πλήθος διαφοροποιήσεων στα φυσικά χαρακτηριστικά αλλά και στο χρώμα του δέρματος του προσώπου. Υπολογίστε τον παράγοντα χρώμα προσώπου όταν επιλέγετε γυαλιά, αφού στην ουσία θα αποτελέσει το κυρίαρχο φόντο τους. Είναι το δέρμα σας…

Ξανθό…Είστε τυχεροί!
Θα διαπιστώσετε ότι ουσιαστικά οποιοδήποτε χρώμα γυαλιών ταιριάζει με το ξανθό δέρμα σας.

Ροζ
Σε ανθρώπους με αυτή την απόχρωση δέρματος ταιριάζουν συνήθως γυαλιά σε δροσερά καφετιά, πράσινα & κίτρινα χρώματα. Αποφύγετε τα ροζ, τα κόκκινα και τα πορτοκάλια.

Κίτρινο
Επιλέγετε γυαλιά καφετιά, ρόδινα, κόκκινα και στο χρώμα του κεχριμπαριού. Αποφύγετε τα κίτρινα, πράσινα & χρυσά.

Μελαχρινό
Τα μελαχρινά πρόσωπα φαίνονται καλύτερα με καφετιά γυαλιά, ρόδινα, κόκκινα και στο χρώμα του κεχριμπαριού.

Με κριτήριο τα μαλλιά σας:Τα μαλλιά που πλαισιώνουν το πρόσωπο και τα γυαλιά που ακουμπούν σε αυτό, με τη μεταξύ τους σχέση μπορούν να ενδυναμώσουν ή να αδικήσουν την εικόνα σας. Επιλέξτε τα γυαλιά σας επιδιώκοντας την αρμονία. Θα σας αποζημιώσει.

Κοντά
Έχετε κοντά μαλλιά. Συγχαρητήρια! Εσείς είστε πρακτικός άνθρωπος και τα μαλλιά σας, με συχνό κούρεμα πάντα σε φόρμα! Δημιουργήστε ένταση και δράση επιλέγοντας γυαλιά με τολμηρές φόρμες και δυνατό χρώμα.

Μακριά
Τα μακριά μαλλιά θέλουν φροντίδα. Αν αγαπάτε τα μπιστολάκια και τις βούρτσες, θα έχετε ήδη βρει τον τρόπο που σας ταιριάζει και κάνει τα μαλλιά σας να φαίνονται καλοχτενισμένα. Η επιλογή λεπτών, ελαφριών γυαλιών θα ισορροπήσει το στυλ.

Ίσια
Τα ίσια μαλλιά είναι εύκολα στο χειρισμό και φαίνονται πάντα χτενισμένα. Προτιμήστε κλασικά μοντέλα που ταιριάζουν απόλυτα.

Κατσαρά
Τα κατσαρά μαλλιά κοντά ή μακριά είναι από τη φύση τους ατίθασα και έχουν όγκο. Αν θέλετε να τους δίνετε μεγάλη ελευθερία, ψάξτε για γυαλιά grief (χωρίς σκελετό) ή nylor (μισό σκελετό). Το αποτέλεσμα είναι «ήσυχο» στην περιοχή του μετώπου και ανάλαφρο.

Τραβηγμένα προς τα πίσω / κοτσίδες
Η μόδα αγαπάει τις κοτσίδες και υπαγορεύει δεκάδες τρόπους να δέσετε τα μαλλιά σας. Αν έχετε κέφια, επιλέξτε έναν για κάθε μέρα.Τα λεπτά κλασικά μοντέλα γυαλιών ταιριάζουν απόλυτα σε κλασικό ύφος μαλλιών.


Φακοί επαφής: Χρησιμοποιείτε φακούς επαφής ή σκέπτεστε να δοκιμάσετε φακούς επαφής σαν εναλλακτική λύση για την διόρθωση της όρασής σας; 
Τα μάτια μας είναι εξαιρετικά πολύπλοκα. Γι’ αυτό η επιλογή του σωστού τύπου φακών επαφής είναι πολύ σημαντική για την άνετη και χωρίς προβλήματα εφαρμογή τους. Η ποικιλία επιλογών, σας δίνει την ελευθερία να διαλέξετε εσείς τη λύση που σας ταιριάζει, σύμφωνα με τις ανάγκες και το χρηματικό ποσό που αποφασίζετε να διαθέσετε.

Συζητήσετε τις ιδιαίτερες ανάγκες σας για να επιλέξετε τη λύση που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της διόρθωση της όρασης σας αλλά και στον τρόπο ζωής σας. Οι ιδιαίτερες ανάγκες σας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή, οπότε ξεκινήστε προσδιορίζοντας τι είναι σημαντικό για εσάς.
Οδήγηση – Οδηγείτε πολύ συχνά τη νύχτα;
Σπορ – Ασχολείστε με κάποια αθλητική δραστηριότητα;
Καιρικές συνθήκες – Βρίσκεστε αρκετό καιρό σε μέρη πολύ βροχερά ή πολύ ηλιόλουστα;
Περιβάλλον – Περνάτε πολλή ώρα σε ξηρούς, κλιματιζόμενους χώρους ή βλέπετε πολλή ώρα τηλεόραση ή είστε μπροστά σε οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή
Μόδα – Είναι για εσάς πολύ σημαντική;
Ειδικές συνθήκες – Μήπως αντιμετωπίζετε μικροπροβλήματα; (όπως τα παιδιά σας που συνεχώς θέλουν να πειράζουν τα γυαλιά σας ή χρειάζεται να σηκώνεστε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.Η φροντίδα των φακών επαφής είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή του κατάλληλου τύπου. Όπως όλα τα συνθετικά υλικά, οι φακοί επαφής υπόκεινται σε συγκέντρωση μικροοργανισμών και εναποθέσεων που αν δεν αφαιρούνται επαρκώς μπορεί να οδηγήσουν στη μείωση της άνεσης και της όρασης καθώς επίσης και σε αυξανόμενο κίνδυνο μόλυνσης. Γι’ αυτό οι φακοί πρέπει να απολυμαίνονται και να συντηρούνται με τη χρήση κατάλληλων διαλυμάτων, συμβατών με τα υλικά των φακών αλλά και με το περιβάλλον του ματιού.
http://www.eyeplus.gr
http://www.markaalen.gr/?cat_id...


ΜΥΩΠΙΑ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

μυωπιαμυωπια
 Φυσιολογική Όραση
 Όραση με Μυωπία

9 σχόλια:

  1. Η χρήση η/υ, το διάβασμα με χαμηλό φωτισμό και η κακή διατροφή επιρεάζουν πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπα...νεα ερευνα υποστηριζει οτι δεν υπαρχει τροπος προληψης της μυωπιας(γι αυτο δεν αναφερεται παραπανω)

      Διαγραφή
  2. Είχα φτάσει στο 7άρι!
    Ευτυχώς που ανακαλύφθηκε το Laser!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Gt egw exw 5 k kt st ena mati,6 k kt st allo kai sn n mn eftane olo auto exw kai astigmatismo!!!:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή