Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Τι απεικονίζει αυτή η εκπληκτική φωτογραφία;

Η μοναδική φωτογραφία της NASA, απεικονίζει το κεντρικό άστρο του Hourglass Nebula (Νεφέλωμα Κλεψύδρας) να μεταμορφώνεται σε ένα λευκό νάνο. Για τους λάτρεις της "αποκρυπτογράφησης" η συγκεκριμένη εικόνα αν την γυρίσεις κάθετα, αντιστοιχεί στο σύμβολο του άπειρου, όπως μπορείτε να δείτε στη δεύτερη και τρίτη φωτογραφία!
Το Νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας
  Το Νεφέλωμα της Κλεψύδρας, αποτελεί τη λαμπρότερη κεντρική περιοχή του Νεφελώματος της Λιμνοθάλασσας (Μ8, NGC 6523). Το Νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας  είναι ένα διάχυτο νεφέλωμα που βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη και είναι ορατό με γυμνό μάτι υπό καλές συνθήκες ορατότητας. Το νεφέλωμα ανακαλύφτηκε το 1747 από τον Γάλλο αστρονόμο Guillaume Le Gentil και ενσωματώθηκε στον κατάλογο του Μεσιέ το 1764.
  Το 1890, η Ιρλανδέζα αστρονόμος Agnes Mary Clerk έδωσε στο Μ8 την ονομασία "Νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας". Το Νεφέλωμα Λιμνοθάλασσας αποτελεί ένα τεράστιο νέφος ιονισμένου υδρογόνου και κονιορτού, το οποίο λούζεται από το φως ενός γαλάζιου υπεργίγαντα, του αστέρα 9 του Τοξότη. Το νεφέλωμα έχει μέγεθος περίπου 100 ετών φωτός και απέχει περί τα 5.000 έτη φωτός, γεγονός που του προσδίδει φαινόμενη διάμετρο τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Πανσέληνου.
Και το "Νεφέλωμα της κλεψύδρας"
  Ο Τζον Χέρσελ ανακάλυψε ότι η λαμπρότερη κεντρική περιοχή του νεφελώματος είχε μορφή κλεψύδρας και για το λόγο αυτό έχει ονομαστεί Hourglass Nebula (Νεφέλωμα Κλεψύδρας). Αυτή η περιοχή παρατηρήθηκε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 1997 και θεωρείται χώρος σχηματισμού αστέρων (αστρογένεσης).
    Το νεφέλωμα, όπως πολλά διάχυτα νεφελώματα, περιλαμβάνει ένα ωραίο ανοικτό σμήνος, το NGC 6530, που αποτελείται από πολύ θερμούς και νέους αστέρες φασματικού τύπου Ο και Β με ηλικία μόνο 2 εκατομμυρίων ετών. Η περιοχή της κλεψύδρας, το Hourglass Nebula, που λούζεται από το φως του αστέρα Herschel 36, πιστεύεται ότι είναι χώρος αστρογέννεσης.


















Τι είναι οι "λευκοί νάνοι"
  Με τον όρο "λευκός νάνος" ανφερόμαστε στο
υπόλειμμα του πυρήνα ενός αστέρα μικρής ή μεσαίας μάζας που απομένει μετά τον θάνατο του αστέρα αυτού. Οι λευκοί νάνοι είναι το ένα από τα τρία είδη «αστρικών πτωμάτων» (τα άλλα δύο είναι οι αστέρες νετρονίων και οι μαύρες τρύπες). Ο Ήλιος μας θα μετατραπεί (για την ακρίβεια τα εσωτερικά του στρώματα) σε ένα λευκό νάνο σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Το σύμβολο του άπειρος....
  Για τους λάτρεις της "αποκρυπτογράφησης" η συγκεκριμένη εικόνα αν την γυρίσεις κάθετα, αντιστοιχεί στο σύμβολο στου άπειρου, όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες. Ενα "παιχνίδι" του φακού που εντυπωσιάζει!

 









Πηγές: el.wikipedia.org, kathimerini.gr, era-astro.blogspot.com
Φωτογραφία: AFP
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου