Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Παράξενοι τρόποι για να κόψετε το κάπνισμα


Από τη1ηΣεπτεμβρίου τα τσιγάρα έσβησαν σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους , αφού τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος αντικαπνιστικός νόμος του Υπουργείου Υγείας. Μήπως, λοιπόν, η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε μπαρ, εστιατόρια, χώρους εργασίας αλλά και μέσα μεταφοράς είναι μια ευκαιρία να το πάρετε επιτέλους απόφαση και να σταματήσετε το κάπνισμα;
Αν ο αντίλογος είναι ότι έχετε δοκιμάσει τα πάντα αλλά δε γίνεται τίποτα, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε μερικούς πιο … εκκεντρικούς τρόπους για να καταφέρετε να κόψετε αυτή την κακή συνήθεια.
Η αλήθεια ότι πρόκειται για μια συνήθεια, που δεν

κόβεται εύκολα. Το δύσκολο όμως δεν είναι και αδύνατο. Με λίγη προσπάθεια και περισσότερη φαντασία μπορείτε να τα καταφέρετε.
Πάρτε για παράδειγμα την 44χρονη Sandi Sedberry από τη Βόρεια Καρολίνα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μέθοδός της στηρίχτηκε στη μητρική αγάπη!
Η Sandi ήταν φανατική καπνίστρια 26 ολόκληρα χρόνια. Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ανακάλυψε ότι ο 19χρονος γιος της, Ricky, είχε αποκτήσει την ίδια ανθυγιεινή συνήθεια, το θεώρησε ως κίνητρο για να απαλλαγεί από τη συγκεκριμένη συνήθεια μια για πάντα. «Έκανα μια συμφωνία μαζί του, να το κόψουμε μαζί», λέει η ίδια.
Αγόρασε τσίχλες νικοτίνης και αφού ‘’βασανίστηκε’’ για περίπου 2 μήνες, το κόλπο άρχισε να λειτουργεί. Μαζί της τα κατάφερε και ο γιος της.
Είναι αναμφισβήτητο ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Είναι όμως εξίσου αναμφισβήτητο ότι συνεπάγεται –τουλάχιστον προσωρινά- σωματικά συμπτώματα στέρησης, όπως η ευερεθιστότητα και ο πονοκέφαλος.
«Τα συμπτώματα στέρησης για τους περισσότερους πρώην καπνιστές διαρκούν από λίγες ημέρες έως μια εβδομάδα. Μετά από αυτό το διάστημα συνήθως είναι η ψυχολογική στέρηση αυτή που ταλαιπωρεί τους πιο πολλούς», υποστηρίζει ο Heath Dingwell, συγγραφέας του βιβλίου ‘’12 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε το κάπνισμα’’.
Στην ουσία αν καταφέρετε να περάσετε την πρώτη εβδομάδα, θα αντιμετωπίσετε στη συνέχεια τα ψυχολογικά συμπτώματα, τα οποία, για ορισμένους ανθρώπους, μπορεί να διαρκέσουν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν, όμως, και άλλοι εκκεντρικοί τρόποι, που έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικοί στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.
  • Δείτε το σαν πρόκληση
Η Melissa Gold, 34 ετών από την Washington σταμάτησε το κάπνισμα, το 2001, την πρώτη ημέρα της ‘’αντικαπνιστικής πρόκλησης’’ από το αφεντικό της. Εκείνη την εποχή εργαζόταν στο τμήμα δημοσίων σχέσεων μιας μεγάλης εταιρίας, όταν ο ιδιοκτήτης συνάντησε μια ομάδα εργαζομένων που έκανε διάλειμμα για τσιγάρο έξω από το κτίριο.
Λίγο αργότερα έθεσε στους υπαλλήλους του το ερώτημα με ποιο τρόπο θα μπορούσε να τους πείσει να σταματήσουν το κάπνισμα. «Εγώ, λοιπόν, του είπα αυθόρμητα ότι θα έκοβα το τσιγάρο μόνο αν με πλήρωνε», λέει η Melissa. Εκείνο το απόγευμα ξεκίνησε η πρόκληση.
Η συμφωνία ήταν η εξής: Οι καπνιστές θα έπαιρναν 5 δολάρια την ημέρα – όσο δηλαδή είναι το κόστος ενός πακέτου με τσιγάρα- για έξι μήνες. Αν οποιοσδήποτε πιανόταν στα πράσα ενώ κάπνιζε, αυτομάτως αυτό θα σήμαινε διακοπή της πληρωμής του.
«Νομίζω ότι η τελική πληρωμή έφτασε περίπου τα 2.000 δολάρια, συν ότι ο διευθυντής μας έβγαλε όλους έξω για να το γιορτάσουμε», θυμάται η Melissa.
Δεν είναι τυχαίο ότι πέντε υπάλληλοι αποδέχτηκαν την πρόκληση και οι πέντε κέρδισαν το ποσό της πληρωμής. Η Melissa εξακολουθεί να μην καπνίζει εννέα χρόνια αργότερα. «Νομίζω ότι σε οποιοδήποτε είδος πρόκλησης (απώλεια βάρους, διακοπή του καπνίσματος κλπ.), είναι πραγματικά σημαντικό να προσπαθήσουμε ως ομάδα. Η πίεση να παραμείνεις πιστός στον αρχικό στόχο και να αντιμετωπίσεις την πρόκληση με υπευθυνότητα είναι το κλειδί », σημειώνει η Melissa.
  • Βιταμίνες και αυτοσυγκέντρωση
Η 33χρονη Νεοϋορκέζα Susan Brannan σταμάτησε το κάπνισμα χρησιμοποιώντας σταγόνες βιταμίνης C και κάνοντας μαθήματα αυτοσυγκέντρωσης. «Κάπνιζα ένα πακέτο την ημέρα για 12 ολόκληρα χρόνια και είχα προσπαθήσει επανειλημμένως να το κόψω.» Έκανε το τελευταίο της τσιγάρο το 2007.
Η Susan είχε στο παρελθόν προσπαθήσει να κόψει το τσιγάρο με τσίχλες νικοτίνης, αλλά δεν της άρεσε η γεύση. Με τις τσίχλες νικοτίνης, κατάφερε να καπνίζει μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά μετά από οκτώ μήνες επέστρεψε στη συνήθεια του καθημερινού καπνίσματος. Στη συνέχεια ξαναπροσπάθησε αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Στο τέλος επέλεξε τη βιταμίνη C γιατί της άρεσε η γεύση των εσπεριδοειδών. «Στην αρχή κάπνιζα λιγότερα τσιγάρα. Θα έλεγα 15 τσιγάρα το πολύ την ημέρα. Με τον καιρό κάπνιζα ολοένα και λιγότερο ώσπου το έκοψα τελείως».
Η Susan δεν ήταν οπαδός του διαλογισμού αλλά παραδέχεται ότι τη βοήθησε τις πρώτες εβδομάδες.
«Μπορεί να ήμουν μόνη στο αυτοκίνητο και να ένιωθα ξαφνικά την ακατανίκητη επιθυμία να καπνίσω. Επαναλαμβάνοντας τη μικρή μαγική φράση κατά του καπνίσματος, αυτό μου έδινε τη δύναμη που χρειαζόμουν για να αντισταθώ στον πειρασμό».
  • Αποκτήστε ένα νέο χόμπι
Μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα αντικαθιστώντας το με κάποια άλλη δραστηριότητα. Για παράδειγμα ο Reeve McNamara από την Ατλάντα πέρασε πολλά χρόνια προσπαθώντας να κόψει το κάπνισμα, ώσπου διαπίστωσε ότι το μόνο πράγμα που πραγματικά είχε αποτελέσματα ήταν το τρέξιμο. «Όταν με ρωτούσαν πόσο μακριά μπορώ να τρέξω η απάντησή μου ήταν μέχρι εκεί που δεν ήθελα πια ένα τσιγάρο, κάτι που ξεκίνησε από μόλις μερικά χιλιόμετρα αλλά πια μπορώ να κάνω αρκετά χιλιόμετρα», δηλώνει.
Ο Reeve δεν λαχταράει πια ένα τσιγάρο αλλά το τρέξιμο του έχει γίνει συνήθεια.
  • Μην το βάζετε κάτω
Ο Heath Dingwel θεωρεί ότι ακόμη και με τις πιο αντισυμβατικές μεθόδους, όσο περισσότερες προσεγγίσεις χρησιμοποιείτε την ίδια στιγμή, τόσο καλύτερες επιδόσεις θα έχετε και με μεγαλύτερη διάρκεια. Και βέβαια η ‘’διάρκεια’’ είναι αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο.
Η έρευνα του Dingwell σχετικά με τους συμβατικούς τρόπους διακοπής του καπνίσματος δείχνει ότι ‘’ανεξάρτητα από το ποια μέθοδο χρησιμοποιεί ένας καπνιστής για να κόψει το τσιγάρο, οι πιθανότητες να έχει σταθερά αποτελέσματα είναι μειωμένες’’.
Έτσι, λοιπόν, μην το βάζετε κάτω αν δεν πετύχετε το στόχο σας με την πρώτη. Προσπαθήστε να βρείτε τη μέθοδο που σας ταιριάζει, σε περίπτωση που αυτή δε φέρει αποτελέσματα επιλέξτε μια άλλη μέθοδο και κάποια στιγμή θα τα καταφέρετε. Μπορεί η πρόκληση να είναι δύσκολη αλλά αξίζει τον κόπο, δε νομίζετε;

Πηγή: Cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου