Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ιστορικό «όχι» της Κύπρου

Ηχηρό «όχι» έστειλε απόψε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην Ευρώπη και στο σχέδιο του κουρέματος των κυπριακών καταθέσεων, που αποφασίστηκε στο Eurogroup της Παρασκευής.

Συνολικά 36 βουλευτές ψήφισαν κατά των νομοσχεδίων και 19 βουλευτές τήρησαν αποχή, ενώ δεν καταγράφηκε καμία ψήφος υπέρ.

Πρώτη ομιλία ήταν από τον ανεξάρτητο βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος τάχθηκε κατά της προσπάθειας εξόντωσης του τραπεζικού και αποταμιευτικού μας συστήματος εκ μέρους των Τροικανών.



Στην ομιλία του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, έκανε λόγο για επιβολή χρεοκρατίας εκ μέρους της Ευρώπης, τασσόμενος κατά της προσπάθειας αυτής μέσω του νομοσχεδίου περί κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο.

Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, είπε πως οι Ευρωπαίοι μας πρόσβαλλαν σε κάθε συνάντηση που είχαμε μαζί τους. Μας κατηγόρησαν ότι κάνουμε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μας μίλησαν για δελτίο των μυστικών τους υπηρεσιών, όπως είπε. Αν έχουν διαφορές με τους Ρώσους το γήπεδο της επίλυσης δεν είναι η Κύπρος τόνισε ο κ. Συλλούρης.

Από Ευρώπη της αλληλεγγύης αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι είναι να οδηγήσουν σε μια Ευρώπη της αδικίας και του δυσθεώρητου χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου, είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Το ερώτημα, σημείωσε, δεν είναι το παράνομο κούρεμα το ζήτημα σήμερα είναι αν η κυπριακή δημοκρατία ως συντεταγμένο κράτος θα αποδεθχεί να μετατραπεί σε πειραματόζωο «γιατί περί αυτού πρόκειται». «Όχι στον ωμό εκβιασμό» είπε ο κ. Ομήρου.

Ζούμε την κρισιμότητα των εξελίξεων και την ιστορικότητα των περιστάσεων, είπε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν. Οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε σήμερα, σημείωσε, δεν λησμονιούνται γρήγορα, αλλά με αυτές γράφεται ιστορία. Η πατρίδα, τόνισε, υφίσταται άδικη και απρόκλητη επίθεση. Εμείς δεν θα δώσουμε σε κανένα το δικαίωμα να μας μετατρέψει σε πειραματόζωο, διεμήνυσε.

Βρισκόμαστε σε καθοριστικη στροφή της ιστορίας μας, για όλους μας, είπε στην ομιλία του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Οι εξελίξεις στην Κύπρος, όπως εκτίμησε θα σφραγίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ. Η Κύπρος αυτή τη στιγμή γίνεται το πειραματόζωο του κουρέματος των καταθέσεων, σημείωσε και πρόσθεσε πως πίσω από την απόφαση του Eurogroup κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες. Ο κ. Κυπριανού πρότεινε από του βήματος της Βουλής να αποσύρουμε το αίτημα βοήθειας προς την Τρόικα.

Στην ομιλία του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως είμαστε ενώπιον της πιο κρίσιμης συνόδου της Ολομέλειας στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Δεν είναι η ώρα για αλληλοεπίριψη ευθυνών, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου και πρόσθεσε πως είναι ώρα αυτοκριτικής, εθνικής ευθύνης και αποφάσεων σωτήριων για τη χώρα μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει συγχωροχάρτι για όποιους ευθύνονται, τόνισε.

Δικαιολογημένα νιώθουμε απογοήτευση για την συμπεριφορά του Γιούρογκρουπ απέναντι στην Κύπρο και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ο κ. Νεοφύτου. Χαρακτήσε την απόφαση του Eurogroup ως οικονομικό χαρακίρι στα θεμέλια της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν ήταν η κοινοτική αλληλεγγύη που αναμέναμε και που επιβαλλόταν να επιδείξουν οι ευρωπαικές κυβερνήσεις.

Πιστεύουμε ότι η πιο κρίσιμη και εποικοδομητική στάση του ΔΗΣΥ, αφού έχει απορριφθεί η πρόταση για αναβολή της συνεδρίας, είναι η στάση της αποχής από την ψηφοφορία, είπε ο κ. Νεοφύτου.
Μερικά από τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα από τη συζήτηση στην κυπριακή Βουλή:

18:43 «Οι δανειστές» μας ήθελαν να διαλύσουν την οικονομία μας, είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ,  Δ. Συλλούρης

18:53 Γ. Ομήρου (ΕΔΕΚ - πρόεδρος της Βουλής): Δεν θα γίνουμε πειραματόζωο επιβολής νεοαποικιακών δεσμών - «Όχι» στην υποδούλωση

18:58 Δ. Συλλούρης (πρόεδρος ΕΥΡΩΚΟ): Η Κύπρος μπορεί να ζήσει και χωρίς την Τρόικα 

19:00 Η πρότασή μας είναι «όχι» στη συμφωνία και επαναδιαπραγμάτευση, λέει ο Γ. Ομήρου

19:03 Μ. Κάρογιαν (Πρόεδρος ΔΗΚΟ): Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που θέτουν εν αμφιβόλω την ύπαρξη της Κύπρου

19:05 Μ. Κάρογιαν (Πρόεδρος ΔΗΚΟ): Η πατρίδα αυτή δέχεται απρόκλητη και άδικη επίθεση - Οφείλουμε να την υπερασπιστούμε

19:15 Μ. Κάρογιαν (Πρόεδρος ΔΗΚΟ): Η πρότασή μας είναι «όχι» στη συμφωνία που προτείνει το Eurogroup

19:24 «Μετά την Ελλάδα κάνουν πειραματόζωο και την Κύπρο. Πριν από τις εκλογές δόθηκαν ψεύτικες ελπίδες για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου» λέει ο Άντρος Κυπριανού (ΓΓ ΑΚΕΛ)

19:52  Άντρος Κυπριανού: Προτείνουμε την καταψήφιση της συμφωνίας του κ. Αναστασιάδη με το Eurogroup. Προτείνουμε εθνικό ομόλογο αλληλεγγύης 10ετούς διάρκειας

20:01 Αβ. Νεοφύτου (αν. πρόεδρος ΔΗΣΥ): Κινδυνεύουμε με άμεση χρεοκοπία. Ο πρόεδρος είχε να επιλέξει ανάμεσα στη συμφωνία ή την άμεση χρεοκοπία - Το κούρεμα των καταθέσεων δεν είναι θέση του προέδρου της Δημοκρατίας

20:11 Θα απέχει το ΔΗΣΥ από την ψηφοφορία, λέει ο Νεοφύτου

20:17 Αβ. Νεοφύτου: Τώρα ξεκινά η πορεία προς τον Γολγοθά, ο Θεός βοηθός

20:19 Απορρίπτεται η συμφωνία με το Eurogroup με 36 ψήψους κατά και 19 αποχές

 E-Radio.gr Blog 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου