Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

«Είναι καταθλιπτικοί οι λάτρεις της σοκολάτας;»


Είναι γεγονός πως η σοκολάτα έχει την ιδιότητα να μας φτιάχνει την διάθεση. Πόσο όμως η επιθυμία μας για την κατανάλωση της μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη κατάθλιψης; Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, αρκετά!

Αυτά τουλάχιστον είναι τα ευρήματα σχετικής έρευνας στην Archives of Internal Medicine που έδειξαν πως οι «εραστές» της σοκολάτας τείνουν να έχουν πιο «καταθλιπτικές» συμπεριφορές αλλά και να είναι πιο σκυθρωποί από εκείνους που δεν την καταναλώνουν συχνά και τακτικά.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 ενήλικες, διαπιστώθηκε πως εκείνοι που έτρωγαν τις περισσότερες σοκολάτες συγκέντρωναν και κάτω από αναγνωρισμένη κλίμακα την υψηλότερη βαθμολογία για κατάθλιψη ενώ είναι εξίσου σημαντικό να σημειώσουμε πως κανένας από τους άνδρες ή τις γυναίκες δεν είχαν διαγνωσθεί στο παρελθόν με αυτή την πάθηση.

Βέβαια η Δρ Natalie Rose και οι συνάδελφοί της από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, επισημαίνουν ότι υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματά αυτά τα οποία πρέπει και να διερευνηθούν σε βάθος ώστε να βγει μια επιστημονική απόδειξη για έναν τέτοιο ισχυρισμό.

Επιπλέον, τόνισε πως η υπερεπιθυμία για κατανάλωση σοκολάτας μπορεί απλά να σημαίνει πως βοηθά ως «αυτο-θεραπεία» για την άνοδο της διάθεσης ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο να οδηγεί αυτό σε λάθος ή επικίνδυνα συμπεράσματα.

Ευτυχώς… για μας λοιπόν, η σχέση μεταξύ της σοκολάτας και την διάθεσής μας απαιτεί περισσότερη έρευνα και επιστημονικές αποδείξεις προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς. Μέχρι τότε όμως να θυμάστε πως… παν μέτρον άριστον!

Από: Mελίνα Κατσαμά
Myself.gr


2 σχόλια: