Το Ιταλικό νερό S. Pellegrino που βγαίνει και συσκευάζεται στην ομώνυμη πόλη 25 περίπου χιλιόμετρα βόρεια του Μιλάνου, αν και άρχισε να κυκλοφορεί εμφιαλωμένο το 1899 έχει μια ιστορία που φθάνει μέχρι το 1250. Με τόσο μακρά παράδοση και εξαγωγές σε ολόκληρο τον κόσμο, το διάσημο αυτό Ιταλικό νερό καθιέρωσε ένα ετήσιο κατάλογο με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός όχι μόνο από τον κόσμο της μαζικής εστίασης αλλά και από τους λάτρεις της εκλεκτής κουζίνας.
Ο κατάλογος αυτός καταρτίζεται κάθε χρόνο με την συνεργασία 800 κριτών σε ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι «ψηφίζουν» 3 εστιατόρια που θεωρούν καλύτερα στην περιοχή ευθύνης τους καθώς και 2 ακόμα εστιατόρια που βρίσκονται εκτός της περιοχής ευθύνης τους.
Η ψηφοφορία αυτή είναι απόρρητη μέχρι την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων στις 26 Απριλίου κάθε χρόνου και διέπεται από ορισμένους κανόνες:
(1) Αυτός που ψηφίζει κάποιο εστιατόριο πρέπει απαραίτητα να έχει δοκιμάσει την κουζίνα του τους τελευταίους 18 μήνες.
(2) Οι κριτές δεν επιτρέπεται να ψηφίζουν εστιατόρια τα οποία είναι ιδιόκτητα ή έχουν οικονομικά συμφέροντα ή εργάζονται σε αυτά.
(3) Η προτίμηση των κριτών καταγράφεται με σειρά προτίμησης.
Μετά την συγκέντρωση των προτιμήσεων δημιουργείται ένας κατάλογος από τον οποίο προκύπτουν τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.
Ο 32χρονος Chef Rene Redzepi του Noma που αναδείχτηκε
το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2010.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στο τέλος Απριλίου 2010, η Δανέζικη κουζίνα «έκλεψε την παράσταση» αφού το εστιατόριο Noma στην Κοπενχάγη, με τον 32χρονο Chef Rene Redzepi, αναδείχθηκε σαν το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου – στον κατάλογο της αμέσως προηγούμενης χρονιάς είχε καταλάβει την τρίτη θέση.
Από τα εστιατόρια πάντως που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, τα τρία είναι Ισπανικά:
Το El Bulli (στο Roses – δεύτερο στην παγκόσμια κατάταξη, από την πρώτη θέση το 2009 – μπορεί να δεχθεί μόνο 8.000 πελάτες τον χρόνο έναντι των …. μερικών εκατομμυρίων που ζητούν να κλείσουν τραπέζι), το El Celler de Can Roca (τέταρτο στην κατάταξη από πέμπτο την προηγούμενη χρονιά) και το Mugaritz (πέμπτο στην κατάταξη από τέταρτο την προηγούμενη χρονιά). Το Βρετανικό The Fat Duck κατέλαβε την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης από την δεύτερη που είχε καταλάβει το 2009.
Ο κατάλογος των 50 καλύτερος εστιατορίων του κόσμου συμπληρώνεται ως εξής:
Rank | Change | Restaurant | Region | Awards |
1 | Up 2 | Noma | Denmark | The S.Pellegrino Best Restaurant in the World, The Acqua Panna Best Restaurant in Europe |
2 | Down 1 | El Bulli | Spain | Restaurant Magazine Chef of the Decade |
3 | Down 1 | The Fat Duck | UK | The Chef's Choice sponsored by Electrolux |
4 | Up 1 | El Celler de Can Roca | Spain | |
5 | Down 1 | Mugaritz | Spain | |
6 | Up 7 | Osteria Francescana | Italy | |
7 | Up 3 | Alinea | USA | The Acqua Panna Best Restaurant In N.America |
8 | Up 33 | Daniel | USA | The Highest Climber sponsored by Cocoa Barry |
9 | Down 1 | Arzak | Spain | |
10 | Down 4 | Per Se | USA | |
11 | Up 29 | Le Chateaubriand | France | |
12 | Up 26 | La Colombe | South Africa | The Acqua Panna Best Restaurant in South Africa |
13 | Down 4 | Pierre Gagnaire | France | |
14 | Up 2 | L'Hotel de Ville - Philippe Rochat | Switzerland | |
15 | — | Le Bernardin | USA | |
16 | Down 5 | L'Astrance | France | |
17 | up 9 | Hof Van Cleve | Belgium | |
18 | Up 6 | D.O.M. | Brazil | The Acqua Panna Best Restaurant in South America |
19 | Up 10 | Oud Sluis | Holland | |
20 | Up 29 | Le Calandre | Italy | |
21 | Up 9 | Steirereck | Austria | |
22 | Up 3 | Vendome | Germany | |
23 | Down 2 | Chez Dominique | Finland | |
24 | Down 4 | Les Creations de Narisawa | Japan | The Acqua Panna Best Restaurant in Asia |
25 | Up 25 | Mathias Dahlgren | Sweden | |
26 | Up 5 | Momofuku Ssam Bar | USA | |
27 | Up 19 | Quay | Australia | The Acqua Panna Best Restaurant in Australasia |
28 | Up 17 | Iggy's | Singapore | |
29 | Down 11 | L'Atelier de Joel Robuchon | France | |
30 | New Entry | Schloss Schauenstein | Switzerland | Highest New Entry |
31 | 6 | Le Quartier Francais | South Africa | |
32 | Down 20 | The French Laundry | USA | |
33 | Down 4 | Martin Berasategui | Spain | |
34 | New Entry | Aqua | Germany | |
35 | Up 7 | Combal.Zero | Italy | |
36 | Up 12 | Dal Pescatore | Italy | |
37 | New Entry | De Librije | Netherlands | |
38 | 21 | Tetsuya's | Australia | |
39 | New Entry | Jaan Par Andre | Singapore | |
40 | New Entry | Il Canto | Italy | |
41 | Re-Entry | Alain Ducasse Au Plaza Athenee | France | |
42 | Down 10 | Oaxen Krog | Sweden | |
43 | Down 29 | St John | UK | |
44 | Re-Entry | La Maison Troisgros | France | |
45 | New Entry | wd~50 | USA | |
46 | New Entry | Biko | Mexico | |
47 | Down 24 | Die Schwarzwaldstube | Germany | |
48 | New Entry | Nihonryori RyuGin | Japan | |
49 | New Entry | Hibiscus | UK | |
50 | New Entry | Eleven Madison Park | USA |
Ας ευχηθούμε το 2011 να ανακαλύψουμε και ένα ελληνικό εστιατόριο στον διάσημο κατάλογο του S. Pellegrino….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου