Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Η τέχνη του τατουάζ

Νεράιδες, δράκοι, δελφίνια, καρτούν, ηπερήρωες, ρητά, κινέζικα και αραβικά ιδεογράμματα, καρδιές, σημαίες… Αυτά είναι μερικά από τα χιλιάδες σχέδια που μπορεί να επιλέξει κάποιος αν αποφασίσει να κάνει τατουάζ.

«Το τατουάζ είναι τέχνη, όχι στίγμα» λέει... ο Διονύσης Ξένος, ιδιοκτήτης εργαστηρίου στην Αγία Παρασκευή, που ασχολείται 12 χρόνια με το τατουάζ. Η δερματοστιξία είναι ένας σχεδιασμός που είναι μόνιμα αποτυπωμένος στο δέρμα με τη χρήση βελονών και μελανιών.


Η λέξη tattoo, προέρχεται από την Ταϊτή όπου η λέξη «tatu», σημαίνει «σημάδι» και πρωτοεμφανίστηκε, περίπου, το 12.000 π.Χ. Στην αρχαία Αίγυπτο, τα τατουάζ θεωρούνταν σημάδι ευγενών ή γονιμότητας κι έχουν βρεθεί ακόμα και στις αιγυπτιακές μούμιες, οι οποίες χρονολογούνται από το 2000 π.Χ.


Στην αρχαία Ρώμη, τατουάζ είχαν οι σκλάβοι και οι εγκληματίες, για να αναγνωρίζονται. Τατουάζ έχουν ακόμη βρεθεί και σε φυλές ιθαγενών στην Αμερική, όπως και σε φυλές της Μικρονησίας, της Μαλαισίας και της Πολυνησίας, σε Εσκιμώους και σε πολλές άλλες φυλές της Αρκτικής.


Τα τελευταία χρόνια το τατουάζ τείνει να απενοχοποιηθεί στις συνειδήσεις των Ελλήνων. Πριν δεκαετίες, τατουάζ έκαναν οι τρόφιμοι φυλακών και οι εγκληματίες. Οι ηλικίες που επιλέγουν να κάνουν τατουάζ ξεκινούν από 18 χρόνων και φτάνουν μέχρι τα 60.


Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αυτές ξεκινούν από 50 ευρώ και ανάλογα με τον χρόνο, τα εργαλεία, τη σχεδίαση και την εκτίμηση του κάθε καλλιτέχνη φτάνει μέχρι και τα 10.000 ευρώ.


Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ένα τατουάζ θα πρέπει πριν από όλα να κάνουν καλή έρευνα αγοράς και να ενημερωθούν για το εργαστήρι, που θα επιλέξουν, εάν πληροί τους υγειονομικούς κανόνες. Έγκυες και αλλεργικοί θα πρέπει να πρέπει να ελέγξουν αν θα τους δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα τα χρώματα. Πριν τη διαδικασία δεν θα πρέπει να γίνει κατανάλωση αλκοόλ ή ασπιρίνης γιατί μειώνεται η πήξη του αίματος και επιβραδύνεται η επούλωση των πληγών.


Όταν τελειώσει η διαδικασία της «χάραξης», θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες που θα δοθούν. Στην περίπτωση που κάποιον μετανιώσει και θέλει να απαλλαγεί από το τατουάζ η μοναδική λύση είναι η πλαστική επέμβαση, με μεγάλο κόστος και αμφίβολα αποτελέσματα.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
[via]

2 σχόλια: