Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Facebook leaks και θεωρίες κατάρρευσης

Μήπως χρειαζόμαστε ένα μάθημα για να γίνουμε πιο προσεκτικοί με τα προσωπικά μας δεδομένα;Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα κρούσματα hacking τόσο σε μικρές εταιρείες αλλά και σε ολόκληρους κολοσσούς όπως το PlayStation Network.

Γνωστή και η ιστορία του νεαρού Έλληνα που είχε αναστατώσει τα εσωτερικά δίκτυα της Interpol καθώς και άλλων σημαντικότερων υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών.


Και ωραία, θα μου πείτε, κάποιοι από εμάς ίσως και να ...χαμογελάμε όταν τα ακούμε όλα αυτά και να αισθανόμαστε περήφανοι που η ελληνική σημαία του hacking σηκώθηκε αρκετά ψηλά.
Τα προβλήματα, όμως, αρχίζουν για τον κάθε απλό χρήστη από τη στιγμή που οικειοθελώς έχει αυτοφακελωθεί σε δικτυακές υπηρεσίες.

Και όχι μόνο έχει αυτοφακελωθεί, αλλά ζει μεγάλο μέρος της ζωής του μέσα από αυτές: συνεργάζεται, μιλά, τσακώνεται, ερωτεύεται.

Ακόμα χειρότερα, το δικτυακό αποτύπωμα που αφήνει σε αυτές τις υπηρεσίες, θεωρητικά αλλά και πρακτικά μπορεί να υπάρχει για όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Πώς θα σας φαινόταν ένα hacking στους chat servers του Facebook και μεταφορά όλων των συνομιλιών σε έναν ανοικτό δικτυακό τόπο όπου ο καθένας θα μπορούσε να έχει πρόσβαση πληκτρολογώντας μόνο το όνομά σας;
Ίσως αυτό να τερμάτιζε το Facebook, αλλά και γενικότερα την ευκολία με την οποία οι άνθρωποι ανταλλάσσουν προσωπικά δεδομένα στα κοινωνικά δίκτυα και άλλες υπηρεσίες.
Μήπως θα μας χρειαζόταν ένα τέτοιο μάθημα για να γίνουμε πιο προσεκτικοί και να δούμε πως ό,τι λέμε στο Ιnternet μπορεί να μας ακολουθεί μια ζωή;
Γρηγόρης Καρύδης


Πηγή
e-pcmag.gr

1 σχόλιο:

  1. Μήπως γενικότερα πρέπει να μάθουμε αυτό που ξέχασαν να μας μεταδώσουν; Την αίσθηση δηλαδή της ατομικής ελευθερίας της οποίας η κατάργηση αποδείχθηκε άμεσα με την δημιουργία και τερατωδών διαστάσεων επιτυχία αυτού του αδικαιολόγητου ιστότοπου;..

    ΑπάντησηΔιαγραφή