Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Επιστήμονες φωτογράφησαν τον εγκέφαλο σε κατάσταση υποσυνείδητου

Την απεικόνιση του εγκεφάλου τις οριακές στιγμές, που εισέρχεται στην κατάσταση του υποσυνείδητου, υπό την επήρεια αναισθητικού πέτυχαν Βρετανοί επιστήμονες, σημειώνοντας βέβαια, ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να κατανοηθεί τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο εκείνη τη στιγμή.


Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή αναισθησιολογίας Μπράιαν Πόλαρντ, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αναισθησιολογίας στο Άμστερνταμ, κατέγραψαν ...
την αυξομείωση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, την ώρα που ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν, ότι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου φαίνεται ότι συνεχίζουν να “συνομιλούν” μεταξύ τους.

Μολονότι φαίνεται, πως διάφορα μέρη του εγκεφάλου επικοινωνούν, καθώς ο άνθρωπος χάνει τη συνείδησή του, ο Πόλαρντ δήλωσε ότι είναι ακόμα πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για τι το ακριβώς συμβαίνει.

Εκ πρώτης όψεως πάντως, η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την θεωρία της καθηγήτριας Σούζαν Γκρίνφιλντ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ότι το ασυνείδητο είναι μια διαδικασία κατά την οποία διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου “μπλοκάρουν” η μια την άλλη, καθώς ο εγκέφαλος “σβήνει”.

Η νέα τεχνική “Λειτουργικής Τομογραφίας Ηλεκτρικής Αντίστασης”, που είναι πιο εύκολη από την μαγνητική λειτουργική τομογραφία, εκτός από την αξιοποίησή της για την μελέτη του μυστηρίου της συνείδησης και του ασυνείδητου, θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να αξιολογούν την υγεία της φαιάς ουσίας και να εντοπίζουν τις εγκεφαλικές βλάβες σε ανθρώπους, που έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή τραυματισμό στο κεφάλι.

Η νέα απεικονιστική μέθοδος στέλνει στο κρανίο - μέσω δεκάδων ηλεκτροδίων προσαρτημένων στο κεφάλι του ασθενούς- χαμηλής ισχύος ηλεκτρικό ρεύμα, που συναντά αντίσταση και διακόπτεται από τους εγκεφαλικούς ιστούς και την εγγενή ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Οι όποιες διαφορές καταγράφονται, αποδίδονται συνεπώς σε αλλαγές στα ηλεκτρικά σήματα του ίδιου του ανθρώπου.
[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου