Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Οι πιο εντυπωσιακές αποδράσεις στη ιστορία


Από αέρος 

Ο Πατ το Καλάσνικοφ είναι το γαλλικό ισοδύναμο του δικού μας Παλαιοκώστα. Ο Ζιντάν των αποδράσεων. Το 2001 είχε καταδικαστεί σε ποινή 30 ετών κάθειρξης για φόνο κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας και από τότε μπαινοβγαίνει στις γαλλικές φυλακές. Η είσοδος είναι ...

συνήθως με κλούβα της αστυνομίας και ισχυρή συνοδεία ενώ η έξοδος είναι αυστηρά με ελικόπτερο όπως έχουν δείξει οι τρεις επιτυχημένες του αποδράσεις.

Με ένα πιστόλι ξύλινο 

 

Ο πιο διάσημος ληστής τραπεζών στη δεκαετία του 1930, ο Τζον Ντίλινγκερ, κατάφερε να αποδράσει από το Κράουν Πόιντ της Ιντιάνα όπου κρατείτο για τη δολοφονία ενός αστυνομικού. Την εποχή εκείνη οι φυλακές του Κράουν Πόιντ θεωρούνταν υψίστης ασφαλείας. Ωστόσο, η απόδραση του Ντίλινκερ απέδειξε το αντίθετο. Με ένα ξύλινο πιστόλι βαμμένο μαύρο με βερνίκι παπουτσιών, όχι μόνο κατόρθωσε να αποδράσει αλλά να κλειδώσει όλους τους φύλακες σε ένα κελί και να πάρει δύο ομήρους. 

Ως δια μαγείας 

Οι τρεις αποδράσεις του Άλφρεντ Χιντς από βρετανικές φυλακές ήταν αρκετές για να του χαρίσουν το προσωνύμιο «Χουντίνι». Η εμπλοκή του Χιντς με τη δικαιοσύνη ξεκίνησε το 1953 με την κλοπή κοσμημάτων αξίας 90 χιλιάδων λιρών. Τα κοσμήματα δε βρέθηκαν ποτέ με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε δώδεκα χρόνια. Σε μια από τις πιο εντυπωσιακές ενέργειες του κατάφερε να αποδράσει από ένα υψίστης ασφαλείας κελί και ως δια μαγείας να περάσει από ένα συμπαγή τοίχο 8 μέτρων. 

Το 1956 και ενώ ήταν ήδη ένας επιτυχημένος διακοσμητής συνελήφθη από τη Σκότλαντ Γιαρντ στη Ευρώπη. Μετά τη σύλληψη του υπέβαλε μήνυση κατά το δημοσίου για παράνομη σύλληψη. Η ακροαματική διαδικασία δεν τελείωσε ποτέ αφού ο Χιντς προφασίστηκε σωματική ανάγκη και απέδρασε από τις τουαλέτες κλειδώνοντας μάλιστα τους φρουρούς σε ένα μπάνιο. Τελικά συνελήφθη μερικές ώρες αργότερα. 

Μετά την τρίτη του απόδραση ήταν από τις φυλακές του Τσέλμσφορντ, πέρασε δύο χρόνια εμπορευόμενος μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και τελικά συνελήφθη ξανά οδηγώντας ένα αυτοκίνητο χωρίς χαρτιά. Τελικά εξέτισε τρία χρόνια από την ποινή του για τη ληστεία των κοσμημάτων, αφέθηκε ελεύθερος, κέρδισε μια μήνυση κατά του ενός από τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν και έγινε σελέμπριτι πουλώντας την ιστορία του στο News of The World. 

Η δύναμη του μυαλού 

Στα 29 χρόνια της λειτουργίας του Αλκατράζ υπήρξαν 14 απόπειρες απόδρασης από συνολικά 36 κρατούμενους. 23 συνελήφθησαν, έξι πέθαναν από πυρά των φρουρών και τρεις πνίγηκαν (επιβεβαιωμένα) στη θάλασσα. Ωστόσο, στις 11 Ιουνίου 1962 ο Φράνκ Μόρις και ο Κλάρενς Άνγκλιν κατάφεραν το αδιανόητο σε μια από τις πιο περίτεχνες και καλοσχεδιασμένες ενέργειες στην ιστορία. 

Οι δύο δραπέτες σκαρφάλωσαν σε μια από τι ς καμινάδες της φυλακής, πέρασαν τον τοίχο της φυλακής και διέφυγαν με πλαστικές λέμβους που είχαν κατασκευάσει οι ίδιοι από υλικά που βρήκαν εντός του καταστήματος. 

Για να μη γίνουν αντιληπτοί από τους φρουρούς που επιθεωρούσαν τα κελιά και τη νύχτα είχαν κατασκευάσει ομοιώματα των προσώπων τους με ένα μείγμα σαπουνιού, χαρτιού υγείας και πραγματικές τρίχες. 

Οι Άνγκλιν και Μόρις καταζητούνται ακόμα από το FBI και η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι πνίγηκαν στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Ωστόσο, η ευρηματικότητα και η μεθοδικότητα που έδειξαν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της απόδρασης ενισχύει την υπόθεση ότι είχαν μεθοδεύσει και την εξαφάνιση τους. 

Οι υπέροχοι Εφτά 

Σε μια από τις πιο καλοσχεδιασμένες και περίπλοκλες αποδράσεις στην ιστορία 7 τεξανοί τρόφιμοι του Τζον Κόναλι Γιούνιτ κατάφεραν να εξουδετερώσουν 9 επιστάτες, 4 σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τρεις άλλους κατάδικους, να τους κλειδώσουν σε κελί, να τους κλέψουν ρούχα και πιστωτικές κάρτες και τελικά να διαφύγουν ντυμένοι φύλακες. 

Η απόδραση έγινε κατά τη διάρκεια του φαγητού και της καταμέτρησης που τα μέτρα ασφαλείας ήταν μειωμένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ένας δραπέτης καλούσε κάποιον υπάλληλο και κάποιος άλλος συνεργός του τον χτυπούσε στο κεφάλι αφήνοντας τον αναίσθητο. 

Σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, τρεις από τους δραπέτες κατευθύνθηκαν στην πίσω είσοδο τη φυλακής και προσποιούμενοι ότι ήταν συνεργείο συντήρησης των μόνιτορ ασφαλείας εξουδετέρωσαν τους φρουρούς του πύργου, έκλεψαν τα όπλα τους, ένα φορτηγό και διέφυγαν. Ένα χρόνο μετά συνελήφθησαν χάρη στην εκπομπή America’s Most Wanted. 

1000 παρά κάτι ζωές το χιλιόμετρο 

O Άλφρεντ Βέτσλερ και ο Ρούντολφ Βμπρα από τους ελάχιστους Εβραίους που κατάφεραν να διαφύγουν από το κολαστήριο του Άουσβιτς. Για να το καταφέρουν χρησιμοποίησαν ένα κανάλι σκεπασμένο με ξύλο και καπνό ποτισμένο σε βενζίνη προκειμένου να ξεγελάσουν τα σκυλιά. Επιδεικνύοντας απίστευτη θέληση παρέμειναν 4 νύχτες στη γύρω περιοχή προκειμένου να διαφύγουν του ανθρωποκυνηγητού που εξαπέλυσαν οι Ναζί φύλακες. 

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση των δύο, ωστόσο, δεν είναι η ίδια η απόδραση. Οι Βέτσλερ και Βμπρα κατάφεραν να διανύσουν 133 χιλιόμετρα με τα πόδια και να διαφύγουν στην Πολωνία χρησιμοποιώντας έναν παιδικό άτλαντα που βρήκαν στο στρατόπεδο. Μετά την απόδραση τους συνέταξαν μια αναφορά με λεπτομέρειες από τη ζωή στο Άουσβιτς, τους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια. Η πορεία των 133 χιλιομέτρων θεωρείται ότι έσωσε 120 χιλιάδες ζωές.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου