Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Εφικτά τα ταξίδια στον χωροχρόνο (προσεχώς)

Με την ισχύουσα κατάσταση που επικρατεί λόγω των οικονομικών μέτρων οι Έλληνες θα είναι αδιαμφισβήτητα οι πρώτοι που θα θελήσουν να επαληθευθούν οι εκτιμήσεις του Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι ένα δυνητικό ταξίδι στο χωροχρόνο μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Το ταξίδι στο χωροχρόνο θα επιτευχθεί, όπως σημειώνει, με τη συνδρομή του μεγάλου επιταχυντή στοιχειωδών σωματιδίων LHC του κέντρου πυρηνικών ερευνών CERN της Γενεύης, καθώς είναι το μοναδικό εργαλείο που ενδεχομένως έχει τη δυνατότητα να αγγίξει τη διαστημική ταχύτητα των 299.792.458 μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

«Ταχύτητα του φωτός σημαίνει να κάνεις μέσα σε ένα δευτερόλεπτο την περιστροφή της Γης επτά φορές. Για τέτοια μεγέθη μιλάμε. Ένα ταξίδι στο χρόνο θα χρειαστεί τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα πάνω στον πλανήτη, κάτι που μόνο ο επιταχυντής στοιχειωδών σωματιδίων του CΕRΝ μπορεί να μας παρέχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτό που θα χρειαστεί είναι η ονομαζόμενη “σκουληκότρυπα”, μία έννοια που στη Φυσική καλείται και “Γέφυρα Αϊνστάιν-Ρόζεν” και αποτελεί το συντομότερο δρόμο μέσω του χώρου και του χρόνου.

Η θεωρία αυτή, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα”, προέκυψε το 1935 από τον Αλβέρτο Αϊνστάιν και τον Νέιθαν Ρόζεν που ανέφεραν πως οι τρύπες αυτές ενεργούν σαν σήραγγες, συνδέοντας σημεία του χωροχρόνου κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το ταξίδι μεταξύ των δύο σημείων της “σκουληκότρυπας” να διαρκέσει μικρότερο χρονικό διάστημα από το συμβατικό ταξίδι μέσω του συνηθισμένου χώρου.

Οι εκτιμήσεις του Στίβεν Χόγκιν έρχονται να προστεθούν σε αυτές των Ρώσων επιστημόνων Ιρίνα Αρέβεφα και Ιγκόρ Βόλοβιτς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ένα ταξίδι στο χρόνο θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Η σύγκρουση των πρωτονίων μέσα στον επιταχυντή στοιχειωδών σωματιδίων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη θεωρία των δύο Ρώσων επιστημόνων, τη δημιουργία μίας “τρύπας” στο μέλλον και τη δημιουργία μίας μηχανής που θα μας ταξιδέψει στο μέλλον.


(VIA)

1 σχόλιο: