Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Λόγω ''διακίνησης τρομοκρατικού υλικού'' έκλεισαν χιλιάδες ιστολόγια στην Αμερική


Οριστικά εκτός λειτουργίας τέθηκε το Blogetery.com, η πλατφόρμα φιλοξενίας μπλογκ που χρησιμοποιούσαν εβδομήντα χιλιάδες μπλόγκερ των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εταιρεία BurstNet που διαχειριζόταν την πλατφόρμα, μπλογκς της δημοσίευαν συχνά «τρομοκρατικό υλικό, οδηγίες κατασκευής βομβών, ενώ είχε αναρτηθεί και λίστα με ονόματα Αμερικανών πολιτών που αποτελούσαν στόχους της Αλ Κάιντα». Όπως ανέφερε η εταιρεία, ενημερώθηκε για το περιεχόμενο των μπλογκς, μόνον όταν επικοινώνησε μαζί της το
FBI.
Οι χρήστες δεν έλαβαν με ελαφρά καρδιά τα νέα καθώς δεν είχαν ειδοποιηθεί για το «λουκέτο» και δεν πρόλαβαν να διασώσουν το υλικό τους. Η BurstNet πάντως υπεραμύνθηκε της απόφασής της υποστηρίζοντας ότι το αναρτημένο υλικό όχι μόνο υποκινούσε τους αναγνώστες σε επικίνδυνες δραστηριότητες αλλά παραβίαζε και τους όρους χρήσης της εταιρείας.
Σύμφωνα με το BBC, το εξειδικευμένο CNET.com, που ασχολείται με τον τομέα της τεχνολογίας, ανέφερε ότι αξιωματικοί του FBI ειδοποίησαν στις 9 Ιουλίου τα στελέχη της BurstNet ότι είχαν διαπιστώσει πως στους σέρβερ της Blogetery υπήρχε υλικό την ανάρτηση του οποίου απέδιδαν στην Aλ Κάιντα, όπως για παράδειγμα μηνύματα από τον Οσάμα μπιν Λάντεν.
Ο υπεύθυνος τεχνολογίας της BurstNet, Τζο Μαρ, ανέφερε ότι το FBI είχε στείλει αίτημα στην εταιρεία με το οποίο ζητούσε πληροφορίες προκειμένου να ανακαλύψει ποιοι ανώνυμοι χρήστες ανέβαζαν επικίνδυνο υλικό. Το FBI από την πλευρά του δεν επιβεβαιώνει το αίτημα ενώ ο εκπρόσωπος τύπου, Πολ Μπρέσον, έχει δηλώσει ότι η αρχή δε ζήτησε ποτέ να τεθεί εκτός λειτουργίας η πλατφόρμα των μπλογκς.
Το Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία εξέφρασε πάντως την ανησυχία του για την αναστολή της λειτουργίας της πλατφόρμας. «Ως υπέρμαχος της Ελευθερίας του Λόγου, πιστεύω ότι είναι τουλάχιστον ‘ατυχής’ η απώλεια τόσων χιλιάδων αναρτήσεων που είχαν εντελώς αθώο περιεχόμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Μόρις, διευθυντής του προγράμματος Ελευθερίας του Λόγου του Κέντρου. «Ευελπιστούμε ότι η κοινωνία μας θα καταφέρει να βρει τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων περιπτώσεων ώστε να μην υπάρχουν ‘παράπλευρες απώλειες’ για όλους τους αθώους ανθρώπους που θέλουν απλά να εκφράσουν τις απόψεις τους». Την ίδια ώρα, διαδικτυακά κυκλοφορούν φήμες και θεωρίες για τις πραγματικές αιτίες του «λουκέτου» με κυρίαρχη αυτή που θέλει το FBI να θέλει να ‘φιμώσει’ τους bloggers.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου