Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

«Κουμπί πανικού» στο Facebook


Παιδιά ηλικίας 13 ως 18 ετών θα μπορούν να καταγγέλλουν ανάρμοστες συμπεριφορές.

ΛΟΝΔΙΝΟ Επειτα από έντονες πιέσεις εκ μέρους μιας βρετανικής υπηρεσίας για την προστασία των ανηλίκων στο Διαδίκτυο, οι υπεύθυνοι του Facebook αποδέχτηκαν τελικά την εγκατάσταση μιας εφαρμογής μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να καταγγέλλουν ύποπτες ή ανάρμοστες συμπεριφορές.

Το λεγόμενο «κουμπί του πανικού» απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 13 ως 18 ετών τα οποία καλούνται να το εγκαταστήσουν στο προφίλ τους για να μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες και να ενημερώνονται σε θέματα ασφάλειας.

Ολες οι πληροφορίες από τους χρήστες θα διαβιβάζονται στους υπευθύνους ασφαλείας του Facebook αλλά και στο Κέντρο Παιδικής Εκμετάλλευσης και Οnline Προστασίας (CΕΟΡ) που έχει συστήσει η βρετανική κυβέρνηση.

Τo CΕΟΡ ασκούσε πιέσεις από τον περασμένο Νοέμβριο για την εγκατάσταση του κουμπιού πανικού στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Η πρώτη που το αποδέχτηκε ήταν η υπηρεσία Βebo.

Οι υπεύθυνοι του Facebook αρχικά αντέδρασαν στην πρόταση. Αναγκάστηκαν όμως να υποχωρήσουν μετά τον θόρυβο για την υπόθεση της
Ασλεϊ Χολ, μιας 17χρονης Βρετανίδας που βιάστηκε και δολοφονήθηκε από έναν 33χρονο που εμφανιζόταν στο προφίλ του σαν έφηβος.

«Από τις συνομιλίες μας με παραβάτες γνωρίζουμε ότι ένα εμφανές αποτρεπτικό μέτρο, όπως το κουμπί του πανικού, θα μπορούσε να προστατεύσει τους νέους ανθρώπους στο Διαδίκτυο» δήλωσε στο Reuters ο Τζιμ Γκαμπλ, εκτελεστικός διευθυντής του CΕΟΡ. Οι ειδικοί λένε ότι στις ηλικίες από 13 ως 18 ετών το Διαδίκτυο αποτελεί σημαντικό μέρος της κοινωνικής ζωής του εφήβου: συναντά φίλους και περνά αρκετό χρόνο στο Διαδίκτυο, αναζητώντας πληροφορίες για τις σχολικές εργασίες και τα ενδιαφέροντά του.

Επιπλέον όσο πιο υψηλό είναι το μορφωτικό επίπεδο του παιδιού τόσο περισσότερες είναι οι ευκαιρίες που έχει για χρήση του Διαδικτύου.

Για τους γονείς δεν είναι πάντα εύκολο να παρακολουθούν τι ακριβώς κάνει το παιδί στο Διαδίκτυο, καθώς στην ηλικία αυτή τα παιδιά διακινδυνεύουν και δοκιμάζουν τα όριά τους. Οι τεχνικοί περιορισμοί και οι απαγορεύσεις ενδέχεται να μην είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για τη βελτίωση της ασφάλειάς τους στο Διαδίκτυο.

Πολύ συχνά οι έφηβοι θέλουν να διατηρούν τις δραστηριότητές τους μυστικές, ειδικότερα αν οι γονείς δεν είχαν στο παρελθόν ενδιαφερθεί για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και δεν τον γνωρίζουν.

Είναι σημαντικό για την οικογένεια να γίνονται ανοιχτές συζητήσεις και για τους γονείς να ενδιαφέρονται για όσα κάνει το παιδί στο Διαδίκτυο και για εκείνους μαζί με τους οποίους το χρησιμοποιεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου