Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016

10 συνήθειες που θα σε κάνουν πιο έξυπνο/η

Το μυαλό σου είναι σαν το σώμα σου. Όσο το "γυμνάζεις" γίνεται πιο δυνατό. Μικρές αλλαγές στον τρόπο που εκτελείς καθημερινές κινήσεις ή στα αντικείμενα που σε περιβάλλουν μπορούν να ενεργοποιήσουν κάποια πεδία του εγκεφάλου σου και βοηθούν το μυαλό σου να σκέφτεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.Οι ασκήσεις αφορούν και τις 5 αισθήσεις: ακοή, όραση, αφή, γεύση, όσφρηση. Η συστηματική "εξάσκηση" τους βοηθά στην ανάπτυξη καινούριων νευρικών συνάψεων σε πολλά σημεία του εγκεφάλου, ενδυναμώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνει τη μνήμη. Οκ, μπορεί να μην θυμάσαι να τις συμπεριλαμβάνεις κάθε μέρα στο πρόγραμμά σου, αλλά δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις.
1. Βούρτσισε τα δόντια σου με το άλλο χέρι (αν δηλαδή είσαι δεξιόχειρας, κάντο με το αριστερό και το αντίθετο)
Έρευνες έχουν δείξει, πως όσο πιο συχνά χρησιμοποιούμε το λιγότερο κυρίαρχο ημισφαίριο του εγκεφάλου μας (που είναι ακριβώς το ζητούμενο), υποβοηθάμε την επέκταση του φλοιού του εγκεφάλου.

2. Κάνε ντους με κλειστά τα μάτια

Με τα χέρια σου, μπορείς να αισθανθείς καλύτερα την υφή σε κατα τόπους σημεία του δέρματός σου, που με τα μάτια δεν μπορείς να δεις. Αυτό οφείλεται στις νευρικές απολήξεις  που υπάρχουν στα δάχτυλα των χεριών σου που στέλνουν το αντίστοιχο σήμα στον εγκέφαλο όταν αγγίζεις το δέρμα σου.Με αυτό τον τρόπο, εκτός του ότι θα απολαύσεις περισσότερο το μπάνιο,  θα δώσεις προβάδισμα στην αφή και όχι στην όραση, όπως κάνεις συνήθως, και  ενεργοποιείς ακόμα περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου.
3. Άλλαξε την πρωινή σου ρουτίνα
Μελέτες έχουν αποδείξει, πως με το να αλλάζεις την σειρά των καθημερινών σου συνηθειών, κρατάς τον εγκέφαλο σου σε συνεχή εγρήγορση. Για παράδειγμα, αν μέχρι σήμερα, ξύπναγες, πήγαινες στο μπάνιο, ντυνόσουν, βαφόσουν, έτρωγες και έφευγες, προσπάθησε να ανακατέψεις λίγο τη σειρά.

4. Αναποδογύρισε τα αντικείμενα του σπιτιού σου
Ναι, καλά διάβασες. Όταν τα αντικείμενα είναι τοποθετημένα μονίμως στην ίδια θέση, το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου μας, από κάποιο σημείο και μετά, τείνει να τα προσπερνάει και να μην τους δίνει ιδιαίτερη προσοχή.  
Γυρίζοντας ανάποδα κάποια αντικείμενα μέσα στο σπίτι, κάνεις το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου σου να δουλέψει περισσότερο, αρχίζεις να δίνεις μεγαλύτερη σημασία στα αντικείμενα και αυτό, μακροπρόθεσμα, σε βοηθάει να διακρίνεις λεπτομέρειες που πριν θα αγνοούσες. Με άλλα λόγια να είσαι πιο παρατηρητική και οξυδερκής.
Μπορείς να αναποδογυρίσεις κάποιες κορνίζες ή εκείνο το ρολόι τοίχου που είναι κρεμασμένο εδώ και χρόνια και είχες ξεχάσει ότι υπάρχει. Αν αυτό, για οποιοδήποτε λόγο, δεν σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα, μπορείς πάντα να αλλάξεις θέση στα έπιπλα. Κι αυτό βοηθάει.  


5. Μύρισε νέες μυρωδιές

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει την δύναμη που μπορεί να έχει μία μυρωδιά. Και δεν εννοούμε μόνο τις εξωτερικές αντιδράσεις που θα προκαλέσει (π.χ. ηρεμία, χαμόγελο ή αποστροφή), αλλά τα γεγονότα που μπορεί να ανακαλέσει. Υποσυνείδητα, συνδέουμε μυρωδιές με γεγονότα ή και με στιγμές της ημέρας (π.χ. καφές-πρωί). Με το να μυρίζεις νέα αρώματα, βοηθάς τον εγκέφαλο σου να δημιουργήσει καινούργιες συνδέσεις και νευρικά μονοπάτια». 


6. Κράτα ανοιχτό το παράθυρο του αυτοκινήτου
Εντάξει, όχι όταν έξω χιονίζει, αλλά, γενικά, προσπάθησε να το έχεις ανοιχτό όταν οδηγείς. Οι μνήμες σου καταγράφονται πιο έντονα στον ιππόκαμπο (την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μνήμη) όταν περιλαμβάνουν μυρωδιές, ήχους και εικόνες.
Γι' αυτό προσπάθησε να έχεις ανοιχτό το παράθυρο και να προσπαθείς να αναγνωρίσεις νέους ήχους και εικόνες, ακόμα και σε μία διαδρομή που κάνεις κάθε μέρα,
Αν αυτό φυσικά σου αποσπά την προσοχή και σε δυσκολεύει να μείνεις συγκεντρωμένη στην οδήγηση Μη. Το. Κάνεις.  

Θέλεις να εξασκήσεις ακόμα περισσότερο το μυαλό σου; Κάνε κλικ εδώ
7. Δώσε περισσότερη προσοχή στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ
Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, τα πιο εμπορικά (και, ενιοτε, ακριβά) προιόντα είναι τοποθετημένα στο ύψος του ματιού, ώστε να είναι πολύ εύκολο να τα διαλέγουμε και να τα βάζουμε στο καλάθι χωρίς να το σκεφτόμαστε και πολύ.
Στην επόμενη σου επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, σταμάτα σε ένα διάδρομη και ρίξε μία ματιά στα ράφια από κάτω προς τα πάνω. Αν παρατηρήσεις κάποιο προιόν που δεν έχεις ξαναδεί, παρ' το, διάβασε τα συστατικά του και σκέψου αν θα μπορούσε σου κάνει. Στην ρπαγματικότητα, το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς έγινε: έσπασες τη ρουτίνα της λίστας του σούπερ μάρκετ, εξάσκησες το μυαλό σου και, πιθανώς, κέρδισες μία νέα εμπειρία.

8. Επικοινώνησε με ανθρώπους που ξέρεις/ αγαπάς όσο πιο πολύ μπορείς μέσα στην ημέρα

Έρευνες έχουν δείξει, πως η έλλειψη επικοινωνίας επηρεάζει σοβαρά τις διανοητικές μας ικανότητες. Τι θέλουμε να πούμε; Την επόμενη φορά που θα αγνοήσεις μια κλήση στο κινητό σου επειδή βαριέσαι να μιλήσεις εκείνη την ώρα, σκέψου το διπλά. 
9. Άλλαξε τρόπο διαβάσματος
Δεν ξέρουμε αν διαβάζεις μεγαλόφωνα ή από μέσα σου, αλλά κάθε τρόπος διαβάσματος ενεργοποιεί διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου σου. Γι' αυτό, προσπάθησε, κατά καιρούς, να διαβάζει με τον αντίθετό, από αυτό που συνηθίζεις, τρόπο.


Πηγή: brightside.me

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου