Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Ελαφόνησος: Ένα… εξωτικό νησί στη Λακωνία!


Ένας μικρός παράδεισος που φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες της, η Ελαφόνησος είναι μάλλον ήσυχος προορισμός, εκτός από τον Αύγουστο που το νησί γεμίζει με κόσμο. Νεολαία, οικογένειες και μεγαλύτεροι άνθρωποι συνυπάρχουν στον παραλιακό πεζόδρομο του λιμανιού, που είναι γεμάτος από ταβερνάκια, καφέ και μπαράκια, ενώ πιο ήσυχη και διακριτική είναι η ζωή στους άλλους οικισμούς του νησιού.
Το ψάρι είναι φρεσκότατο παντού, οι τιμές βρίσκονται μάλλον στο μέσο όρο των ελληνικών νησιών, highlight η ταβέρνα Αλεξάνδρα με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και το εξαιρετικό παραδοσιακό φαγητό. Στην Ελαφόνησο θα φτάσετε οδικώς μέχρι τη Νεάπολη Λακωνίας (από Αθήνα 325 χλμ.) και στη συνέχεια στην Πούντα Ελαφονήσου (άλλα 12 χλμ.). Από εκεί αναχωρούν από τις 7 το πρωί έως αργά το βράδυ καραβάκια που παίρνουν και αυτοκίνητο κάθε μισή με μία ώρα και φτάνουν στο λιμάνι της Ελαφονήσου σε 9 λεπτά. Το τηλ. του ΚΤΕΛ από Αθήνα (Κηφισός), που έχει δρομολόγια κάθε μέρα, είναι 2105124913 και των φέρι μποτ στην Πούντα 2734022228. Στο νησί υπάρχουν ταξί και φαρμακείο που είναι ανοιχτό μέχρι αργά, δεν έχει τράπεζα υπάρχει όμως ΑΤΜ.

Πού να μείνεις 
Ξεκινάμε από το ξακουστό κάμπινγκ του Σίμου (2734022672, www.simoscamping.gr), στα 50 μέτρα από τη διάσημη ομώνυμη παραλία. Μπροστά στο κάμπινγκ υπάρχουν ξαπλώστρες, ομπρέλες και ναυαγοσώστης, θα σας προσφέρει όλες τις βασικές ανέσεις, προτιμάται από νέους αλλά και οικογένειες και ειδικά τον Αύγουστο είναι αρκετά πολυσύχναστο. Κατά τα λοιπά, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα βρείτε αρκετά και στην Ελαφόνησο (λιμάνι) αλλά και στους οικισμούς Κάτω Νησί, Καπάρη και Λεύκη. Ενδεικτικά: Lisa’s Place ανάμεσα στις παραλίες του Σίμου και της Παναγιάς (6976101689), Evelin στο λιμάνι (2734061314), Karamolegos στο λιμάνι (2734061127).
Οι παραλίες 
Στην Ελαφόνησο τον πρώτο λόγο έχουν οι παραλίες, με πρώτη και καλύτερη την υπέροχη παραλία του Σίμου. Η αμμουδιά της έχει χρυσαφένιο χρώμα και είναι ψιλή σαν ζάχαρη, ενώ τα νερά της είναι πραγματικά ένα θαύμα, με κοραλένια χρώματα. Πολύ μεγάλη σε μήκος, με αμμόλοφους που φτάνουν τα 10 μέτρα, έχει ένα χαρακτηριστικό στενό γης που χωρίζει τη θάλασσα στα δύο και ονομάζεται Σαρακήνικο, καθώς το σημείο φαίνεται ότι προτιμούσαν και οι πειρατές. Δύο άλλες επίσης πολύ καλές παραλίες είναι της Παναγίας, στο δυτικό τμήμα του νησιού, με πολλούς κέδρους, ακόμα και λουλούδια, να ξεφυτρώνουν από την άμμο και βυθό – χρωματική πανδαισία, ιδανικό για υποβρύχιες εξερευνήσεις. Η παραλία της Λεύκης, στον ομώνυμο όρμο στη δυτική πλευρά, με ολόλευκη αμμουδιά, είναι πρώτης τάξης απάγκιο για τους δυνατούς νότιους ανέμους.
Μη χάσεις 
Να κολυμπήσεις ή, έστω, να περάσεις με βαρκάκι πάνω από τη βυθισμένη πολιτεία Παυλοπέτρι, που βρίσκεται 600 μέτρα βόρεια βορειοανατολικά του λιμανιού. Σύμφωνα με ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Cambridge, ο οικισμός κατοικήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 2.800 π.Χ., ωστόσο άλλα στοιχεία υποστηρίζουν ότι κατοικούνταν ήδη από την τέταρτη χιλιετία π.Χ. Το πότε βυθίστηκε εξακολουθεί να ερευνάται, ενώ ως πιθανότερη αιτία εικάζεται πως ήταν κάποιος ισχυρόςΣΕΙΣΜΌΣ.
Kωδικός: 27340
Δήμος: 27340 61238
Αστυνομία: 27340 61111
Κέντρο Υγείας: 27340 61294

1 σχόλιο: