Αυτό όμως που θα συμβεί και στις δυο πλευρές θα είναι να κληθούν να μετρήσουν τις πληγές και τις οικονομικές ζημίες που θα υποστούν. Στους υπολογισμούς που γίνονται δε πρέπει να εξεταστεί μόνο το μέγεθος του Ελληνικού χρέους αλλά και οι πιθανή μετάδοση του πανικού στις αγορές και η εξάπλωση σε άλλες χώρες.

Στο τέλος του 2014, οι τρεις βασικοί δανειστές της Ελλάδας κρατούσαν το 75% του χρέους της, το μεγαλύτερο από το οποίο βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

1
Αυτή η έκθεση εκτιμάται ότι φτάνει στα 195 δισεκατομμύρια ευρώ ή στο 61,5% του ελληνικού χρέους. Αυτές οι χώρες είναι ευθέως εκτεθειμένες στον κίνδυνο της ελληνικής χρεοκοπίας, μέσω των διμερών δανείων και των χρημάτων που έχουν δώσει στον EFSF.
Εμμέσως, οι χώρες της Ευρωζώνης είναι ακόμη περισσότερο εκτεθειμένες και μέσω της ΕΚΤ και του προγράμματος αγοράς ομολόγων στο οποίο η Ελλάδα χρωστάει 28 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανείστριες χώρες είναι δυνητικά εκτεθειμένες και στις ελληνικές τράπεζες, καθώς μέσω του ELΑ έχουν δανείσει το τελευταίο διάστημα πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί πόσα χρήματα θα χάσει κάθε χώρα μέσω αυτών των προγραμμάτων της ΕΚΤ αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
Το άθροισμα όλης αυτής της έκθεσης χρέους σύμφωνα με έρευνα της Barclays ανέρχεται σε 3,3% του ΑΕΠ. Η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι πλέον εκτεθειμένες, αλλά, κατ” αντιστοιχία, μεγάλη είναι και η έκθεση της Σλοβενίας, της Μάλτας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Για τις δύο τελευταίες το πολιτικό αποτέλεσμα θα είναι άμεσο, καθώς θα υπάρξει νέο κύμα αντίδρασης από τον κόσμο.
bank
Εκτός των κρατών υπάρχουν και οι ιδιώτες δανειστές που θα χάσουν χρήματα από τη στιγμή που έχουν δανείσει σε ελληνικές τράπεζες. Μπορεί από το 2010 και μετά οι ξένες τράπεζες να έχουν μειώσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα, αλλά ακόμη υπάρχει ένα σημαντικό μέρος που θα χαθεί. Ωστόσο, τελευταίες αναλύσεις δείχνουν πως η έκθεση των αμερικανικών και βρετανικών τραπεζών έχει ανέβει ξανά το τελευταίο διάστημα.
Τέλος το ΔΝΤ κρατάει το 10% του ελληνικού χρέους. Μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές της Ελλάδας, η έκθεση του, ωστόσο, δεν είναι μεγάλη, καταλήγει το δημοσίευμα.

πηγή