Υπάρχουν δώδεκα διαφορετικά είδπ αυτόματων αρνητικών σκέψεων τα οποία και περιγράφουμε παρακάτω. Δυστυχώς, όταν νιώθετε δυστυχισμένοι, είναι σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα κάνουν όλες την εμφάνισή τους. Εξοπλιστείτε με τους χρυσούς κανόνες μας έτσι ώστε να τις εμποδίσετε.
Μονοχρωμία
Τα πάντα είναι ξεκάθαρα, άσπρο - μαύρο. Αν η απόδοσή σας απέχει από το τέλειο, είστε μια απόλυτη αποτυχία. Θέτετε στον εαυτό σας εξωφρενικούς στόχους, που είναι αδύνατον να επιτευχθούν, μόνο και μόνο για να τον τιμωρείτε. Κι αν με μαγικό τρόπο επιτύχετε κάποιον, θα βρείτε και πάλι έναν λόγο, οποιονδήποτε, για να επιτιμήσετε τον εαυτό σας. «Αύξηση τρεις χιλιάδες; Πέντε χιλιάδες έπρεπε να πάρω». «Ένα χιλιόμετρο σε τέσσερα λεπτά;Έπρεπε να το κάνω σε τρία».
Χρυσός κανόνας: Αφήστε τον εαυτό σας να δει τη μέση λύση ανάμεσα στο καλό και στο κακό ή στο τέλειο και στην αποτυχία. Θέστε στον εαυτό σας έναν ρεαλιστικό στόχο και υποσχεθείτε ότι, αν τον επιτύχετε, θα του δώσετε ένα χάδι. Και ύστερα, κάντε το.
Υπεργενίκευση
Βλέπετε ένα μοναδικό αρνητικό γεγονός σαν επαναλαμβανόμενο πρότυπο. Δεν πήρατε εκείνη την προαγωγή; Είναι επειδή δεν παίρνετε ποτέ προαγωγή. Εκείνος ο άντρας σάς άρεσε αλλά ήθελε τη φίλη σας; Είναι επειδή σι άντρες πάντα θέλουν τη φίλη σας. Οι σκέψεις σας χαρακτηρίζονται από τις λέξεις «ποτέ» και «πάντα».
Χρυσός κανόνας: Αλλάξτε το «ποτέ» και το «πάντα» σε «όχι αυτήν τη φορά» ή «μερικές φορές».
Ψείρισμα
Διαλέγετε μια μεμονωμένη λεπτομέρεια και τη σκέφτεστε συνέχεια, χάνοντας έτσι οποιαδήποτε αντίληψη του γεγονότος ως συνόλου. Είναι σαν να βρίσκετε μια μικροσκοπική ρωγμή στο αγαπημένο φλιτζάνι σας και ξαφνικά να μισείτε ολόκληρη την κουζίνα. Κάνατε μια καταπληκτική παρουσίαση στη δουλειά, αλλά σκοντάψατε επί τρία λεπτά στη λέξη «αντιαποσταθεροποιησιμότητα». Ποιον ενδιαφέρει, σωστά; Εδώ μερικοί γέλασαν κιόλας. Κι όμως, ενδιαφέρει εσάς. Δεν θα έπρεπε να έχετε σκοντάψει. Ποιος βλάκας σκοντάφτει έτσι σε μια λέξη; Και ξέρετε ότι γέλαγαν με εσάς κι όχι με το συγκεκριμένο γεγονός.
Χρυσός κανόνας: Πρέπει να τοποθετήσετε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Αν το 99% μιας κατάστασης ήταν υπέροχο και το 1% κακό, δώστε το 99% της προσοχής σας στα υπέροχα στοιχεία και το 1% στο υπόλοιπο.