Η νευρική ανορεξία αποτελεί μία διατροφική διαταραχή αλλά και σοβαρή ψυχική ασθένεια. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ανορεξία, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το φαγητό. Βασανίζονται συνέχεια με σκέψεις που αφορούν το βάρος τους και προσπαθούν να το κρατήσουν όσο πιο χαμηλά γίνεται. Ακόμα και όταν είναι υπερβολικά ελλειποβαρείς, οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν την ανάγκη να χάσουν κι άλλο βάρος.
Παρόλο που οι άνθρωποι που πάσχουν από νευρική ανορεξία αποφεύγουν να τρώνε όποτε μπορούν, πολύ συχνά αναπτύσσουν εμμονές με το φαγητό και τη διατροφή. Για παράδειγμα, είναι πολύ κοινό να μιλούν συνέχεια για
συνταγές, τρόφιμα, θερμίδες, και να αναπτύσσουν ένα ξαφνικό ενδιαφέρον για το μαγείρεμα και τον τρόπο που παρασκευάζεται το φαγητό, ακόμα και αν δεν έχουν σκοπό να το φάνε.
Μερικές φορές αναπτύσσουν τάσεις βουλιμίας και κατά διαστήματα μπορούν να φάνε τεράστιες ποσότητες φαγητού. Αμέσως μετά, προσπαθούν να απαλλαγούν από το φαγητό που έφαγαν είτε προκαλώντας εμετό, είτε με την χρήση καθαρτικών και διουρητικών.
Σε ποιους εμφανίζεται:
Η νευρική ανορεξία είναι μία σπάνια ασθένεια. Παρόλαυτά είναι η ψυχική ασθένεια που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη. Οι περισσότερες περιπτώσεις ανορεξίας εμφανίζονται σε νεαρές κοπέλες και κορίτσια στην εφηβεία. Περίπου 1 στις 200 γυναίκες νοσούν. Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται στην εφηβεία, όμως η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε παιδιά.
Η νευρική ανορεξία εμφανίζεται και σε άντρες, με τα ποσοστά όμως να είναι πολύ μικρότερα. 1 στους 2.000 άντρες αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, όμως φαίνεται πως η νευρική ανορεξία έχει μία ανοδική τάση στο αντρικό φύλο.
Συμπτώματα:
Το κύριο σύμπτωμα της νευρικής ανορεξίας είναι η ραγδαία μείωση του σωματικού βάρους. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με:
● Μείωση της πρόσληψης τροφής
● Υπερβολική άσκηση
● Πρόκληση εμετού
Το άτομο που πάσχει από νευρική ανορεξία προσπαθεί να κρατήσει το βάρος του όσο πιο χαμηλά γίνεται, χαμηλότερα από το υγιές για το ύψος και την ηλικία του. Τα άτομα αυτά διακρίνονται από μεγάλο φόβο μήπως πάρουν βάρος και δεν θέλουν να τρώνε φυσιολογικά.
http://5tinimera.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου