Του Μαρίνου Γκασιάμη
Τα συμφέροντα της Γαλλίας στην Συρία, όπου τα μαχητικά της έπληξαν στόχους σε αντίποινα για την εκατόμβη των νεκρών του Παρισιού είναι πολλά και πάνε πολλά χρόνια πίσω.
Τα πιο πρόσφατα έχουν να κάνουν με την δραστηριότητα της Γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας Total στη Συρία.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα Wikileaks, η Syria Today το 2008, η Syria Oil and Gas News το 2012, η Oil and Gas Journal το 2011 αλλά και σε εκθέσεις της ίδιας της Τotal το 2012, oι σχέσεις της εταιρίας με την Συρία ξεκινούν από το 1988 όταν υπέγραψε αρχική συμφωνία με την Syrian Petroleum Company (SPC), και ίδρυσαν από κοινού την Deir Ez Zor Petroleum Corporation (DEZPC).
Σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές τον Αύγουστο του 2006 η κινήσεις της Total στη Συρία χαρακτηρίζονταν από ηπιότητα σε σχέση με εκείνες των Shell και PetroCanada.
Αν και οι ιθύνοντες της εταιρίας ήλπιζαν να διατηρήσουν μια παρουσία στη χώρα προτίμησαν την περαιτέρω δέσμευση.
Παρόλα αυτά τον Σεπτέμβριο του 2008 η διευθύνων σύμβουλος της Total, Κριστόφ ντε Μαρζορί, υπέγραψε τρεις συμφωνίες με το υπουργείο Πετρελαίου της Συρίας, στο πλαίσιο επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί στη Δαμασκό.
Η πρώτη συμφωνία προέβλεπε την επέκταση της άδειας της Deir Ez Zor μέχρι το 2012.
Η δεύτερη συμφωνία αφορούσε την επένδυση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την Total προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή και η παράδοση στην αγορά από τις πετρελαιοπηγές της Tabiyeh σε 51 εκατομμμύρια κυβικά μέτρα.
Η τρίτη συμφωνία προέβλεπε την αποκλειστική συνεργασία της κυβέρνησης της Συρίας με τη Total για διάφορα project συμπεριλαμβανομένου εκείνου με τα “πετρελαϊκά σχέδια με γειτονικές χώρες”.
Σύμφωνα με τον τοπικό διευθυντή της Total στη Συρία Hatem Nuseibeh, η τρίτη συμφωνία επί της ουσίας έδωσε στην εταιρία το “πράσινο φως” για την κατασκευή αγωγού για την πετρελαϊκή σύνδεση της Συρίας με τα πετρελαϊκά πεδία στο δυτικό Ιράκ, όταν θα το επέτρεπαν οι πολιτικές συνθήκες.
Ένας άλλος Γάλλος αξιωματούχος σχολίαζε ότι η συμφωνία έθετε την Total επικεφαλής στην κατασκευή του αγωγού Κιρκούκ-Μπανιάς, όταν οι κυβερνήσεις Συρίας και Ιράκ θα έφταναν σε σχετική απόφαση.
Πριν την έναρξη του πολέμου η Total είχε το 50% των μετοχών της Deir Ez Zor Petroleum Corporation (DEZPC).
Τον Νοέμβριο του 2008 η άδεια της Deir Ez Zor επεκτάθηκε για άλλα δέκα χρόνια
Η Total είχε επίσης παρουσία στα πετρελαϊκά πεδία της Tabiyeh.
Το συμβόλαιο για το Tabiyeh υπεγράφη τον Ιούλιο του 2009 μεταξύ της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Συρίας και της 'Total E&P Syrie'.
Το συμβόλαιο προέβλεπε την επένδυση από πλευράς της Total ενός κεφαλαίου ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων
Συνδυαστικά το 2010 όλα τα assets της Total στην Συρία παρήγαγαν 39.000 βαρέλια την ημέρα. Αντίστοιχα το 2009 παρήγαγαν 20.000 βαρέλια και το 2008, 15000 βαρέλια την ημέρα.
Τον Δεκέμβριο του 2011 η Total ανακοίνωσε ότι σταματούσε την δραστηριότητά της στην Συρία στο πλαίσιο της εφαρμογής του εμπάργκο της ΕΕ που επί της ουσίας έθετε στο στόχαστρο τον συνεργάτη της Total στην χώρα την Deir Ez Zor Petroleum Corporation.
Αν και η Deir Ez Zor δεν αναφερόταν ρητά στην λίστα της ΕΕ ήταν η κρατική εταιρία της Συρίας General Petroleum Company που κατείχε το 50% της Deir Ez Zor.
Η παύση εργασιών της Total στη Συρία ήρθε μια εβδομάδα μετά την αντίστοιχη απόφαση της Shell για έξοδο από την Συρία.
Η δίψα όμως γα πετρέλαιο είναι μεγαλύτερη από κάθε τι, έτσι τον Απρίλιο του 2013, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ απέσυραν όλες τις κυρώσεις που μπλόκαραν την εισαγωγή συριακού πετρελαίου, προκειμένου να ενισχυθούν οι ομάδες που πολεμούν το καθεστώς Άσαντ.
Χώρες όπως η Βρετανία και ω τι έκπληξη και η Γαλλία, πίεζαν και για την άρση στον εμπάργκο πώλησης όπλων.
Σχεδόν αμέσως όλες οι οργανώσεις άρχισαν εντατικές συγκρούσεις για τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών. Το Ισλαμικό Κράτος που ήταν και το πιο ισχυρό στρατιωτικά μιας και ενισχυόταν οικονομικά από “ακραίους” κύκλους της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, υπερίσχυσε και έθεσε υπό τον έλεγχό του τις περισσότερες πετρελαιοπηγές της Συρίας.
Αποτέλεσμα ήταν και η de facto χρηματοδότησή του από την ΕΕ και μέσω αυτής και της...Γαλλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου