Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

2 δευτερόλεπτα αρκούν για να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα

Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον πείραμα
Όλοι λέμε ψέματα. Έστω και μικρά, καθημερινα ("Ωχ δεν σε είχα δει!", "Ναι, θα κανονίσουμε", "Και μένα μου λείπεις"). Παρόλα αυτά οι περισσότεροι από εμάς στην ερώτηση "Τι δεν ανέχεσαι στους ανθρώπους;" θα απαντήσουμε "Το ψέμα". Ναι είμαστε περίπλοκοι. Αυτό το ξέραμε. 


Επειδή ακριβώς δεν ανεχόμαστε το ψέμα, θα θέλαμε να ξέραμε πότε αυτός που έχουμε απέναντί μας λέει αλήθεια και πότε ψέματα. Ε λοιπόν γίνεται. 
Την επόμενη φορά που θα υποψιάζεσαι ότι κάποιος σού λεει ψέματα, διάκοψε τον την στιγμή που μιλάει και ζήτησε του να σχηματίσει με τον δείκτη του το γράμμα "Q" στο μέτωπό σου ("Τίποτα ένα μικρό τεστ" μπορείς να πεις για να δικαιολογηθείς). 

H λογική στην οποία βασίζεται αυτό το τεστ είναι η εξής: Η φορά με την οποία επιλέγει κάποιος να γράψει το γράμμα εξαρτάται από το αν είναι εσωστρεφής ή εξωστρεφής. Και οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι καλύτεροι ψεύτες. Το βίντεο τα εξηγεί όλα αναλυτικά μέσα σε 59 δευτερόλεπτα.   
Σε περίπτωση που αυτό σου φαίνεται ελαφρώς awkward (ναι, είναι), υπάρχει κι άλλο μονοπάτι, αλλά όχι τόσο άμεσο. Είναι να πεις "Μπορείς αυτά που μου λες να μου τα στείλεις σε ένα μήνυμα;" Βασίζεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λένε πιο δύσκολα ψέματα όταν εκφράζουν τις σκέψεις τους γραπτώς, άρα και όταν στέλνουν ένα μηνύμα ή μέιλ. 
Δες το βίντεο και θα καταλάβεις. 

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου