Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Μπορούμε να μάθουμε να ξεχνάμε;

Στοκχόλμη 
Τη δυνατότητα να εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλό μας ώστε να σβήνει τις άσχημες αναμνήσεις υποστηρίζουν ότι έχουμε σουηδοί επιστήμονες.
Βουτιά στις αναμνήσεις
Με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων (ΗΕΓ), οι ειδικοί εντόπισαν τις περιοχές του εγκεφάλου των εθελοντών που ενεργοποιούνταν όταν εκείνοι προσπαθούσαν να ξεχάσουν κάποια ανάμνηση. Κατάφεραν μάλιστα να δουν την ακριβή στιγμή που η ανάμνηση διαγράφονταν πλήρως από τον εγκέφαλό τους.

Όπως εξηγούν, όταν οι εθελοντές προσπαθούσαν για αρκετό χρονικό διάστημα να πνίξουν κάποιες αναμνήσεις, κατάφερναν τελικώς να τις σβήσουν πλήρως από τον εγκέφαλό τους.
Τεχνική επιλεκτικής μνήμης
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Γκερτ Τόμας Βαλντχάουζερ από τοΠανεπιστήμιο του Λουντ, η τελειοποίηση της παραπάνω τεχνικής θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη ή από διαταραχή μετατραυματικού στρες (ΔΜΣ).
«Γνωρίζουμε ότι τα "ξεχασμένα" ή καταπιεσμένα συναισθήματα πολλές φορές εκδηλώνονται ως ψυχοσωματικές αντιδράσεις» εξηγεί ο δρ Βαλντχάουζερ.
«Οι εθελοντές μας εκπαιδεύτηκαν ώστε να ξεχνούν ουδέτερες πληροφορίες μέσα στο ελεγχόμενο περιβάλλον του εργαστηρίου. Η εκπαίδευση για το σβήσιμο ενός τραυματικού γεγονότος ωστόσο, θα αποτελούσε μια πιο περίπλοκη διαδικασία» υπογραμμίζει ο ειδικός.
«Όπως είδαμε, όσο πιο συχνά οι εθελοντές καταπίεζαν κάποια ανάμνηση τόσο πιο δύσκολο ήταν στην πορεία να την ανακτήσουν. Όσο μεγαλύτερο ήταν αυτό το χρονικό διάστημα, τόσο δυσκολότερο ήταν στη συνέχεια να την ανακτήσουν» καταλήγει ο δρ Βαλντχάουζερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου