Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Mηχανή «ψηφιακής αυτοκτονίας» ;!


Πρόγραμμα επιτρέπει την οριστική αποχώρηση των χρηστών από τα κοινωνικά δίκτυα.

Το μεγάλο μπουμ των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πως έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει. Αυτό τουλάχιστον δείχνει ο ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων οι οποίοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τις ψηφιακές τους κοινωνικές συναναστροφές. Οσο εύκολο όμως είναι να μπεις σε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter, το Myspace ή το Linkedln, άλλο τόσο δύσκολο είναι να βγεις οριστικά από αυτές.

Πράγματι, για να σβήσει κάποιος με το χέρι όλα τα «ίχνη» της παρουσίας του -αρχεία, φωτογραφίες, το προφίλ του- στον αχανή κόσμο της μπλογκόσφαιρας, χρειάζεται σχεδόν μια ολόκληρη μέρα.

Πριν από μερικές εβδομάδες έκανε την εμφάνισή της μια διαδικτυακή πύλη η οποία πρόσφερε δωρεάν τη δυνατότητα σε όσους το ήθελαν να πάψουν να υπάρχουν για πάντα από το web, και μάλιστα με εύκολο και γρήγορα τρόπο. Με τη βοήθεια ενός script, ενός password και ενός username ο χρήστης μπορεί σε λιγότερο από μία ώρα να προβεί στο... απονενοημένο διάβημα: να «σκοτώσει» όλους τους ψηφιακούς του φίλους και να απαλλαγεί μια για πάντα από την ψηφιακή του ύπαρξη. Η «μηχανή της αυτοκτονίας» (Suicide Machine), όπως με αρκετή δόση χιούμορ έχει ονομαστεί η πύλη, έχει μάλιστα προβλέψει ακόμη και τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής «διαθήκης», όπου ο χρήστης μπορεί να γράψει τα τελευταία του λόγια.

Από την πρώτη στιγμή η ιστοσελίδα των ψηφιακών «αυτοχείρων» δέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που επιθυμούσαν να «αναχωρήσουν» από τον μάταιο κόσμο των κοινωνικών δικτύων. Μπροστά σε αυτό το μαζικό κύμα «αυτοκτονιών», το Facebook αντέδρασε τάχιστα με μια σπασμωδική κίνηση: μπλόκαρε την πρόσβαση στην «πύλη της αυτοκτονίας» (http://suicidemachine.org), με τη δικαιολογία ότι παραβιάζει τους όρους χρήσης του Facebook. Πάντως ο υπεύθυνος της moddr που τη δημιούργησε, δήλωσε ότι σύντομα θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει.

link: http://suicidemachine.org/

πηγή:enet.gr

1 σχόλιο: