Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

9 ανακαλύψεις για το ανθρώπινο είδος έφερε το 2009


Οι επιστήμονες μελετούν το ανθρώπινο είδος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κάθε χρόνο όμως, οι μελετητές ανακαλύπτουν καινούρια πράγματα για τους εαυτούς μας – πέρα από αυτά που μαθαίνουμε μόνοι μας χωρίς τη βοήθεια της επιστημονικής έρευνας.

Ακολουθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος με εννέα χαρακτηριστικές νέες ανακαλύψεις που έγιναν για το σώμα, το νου και τη συμπεριφορά των ανθρώπων στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, σύμφωνα με το Live Science.

1. Οι άνθρωποι κρατάνε ακόμα το μωρουδιακό λίπος τους: Οι επιστήμονες πίστευαν εδώ και πολλές δεκαετίες ότι το καφέ λίπος με το οποίο γεννιούνται τα μωρά, εξαφανίζεται καθώς μεγαλώνουν. Όμως μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, έδειξε ότι ορισμένοι ενήλικες διατηρούν ακόμα αποθέματα αυτού του πρωταρχικού λίπους, πράγμα πολύ καλό γι’ αυτούς επειδή αυτό το λεγόμενο “καλό λίπος” καίει θερμίδες, άρα εμποδίζει τη συσσώρευση πάχους. Οι πιο λεπτοί άνθρωποι, όπως διαπιστώθηκε, είναι πιθανότερο να έχουν διατηρήσει μεγαλύτερες ποσότητες “καφέ λίπους” που βοηθά στη ρύθμιση του βάρους του σώματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν βρεθεί τρόπος να αυξηθεί αυτό το λίπος, τότε πιθανώς θα βρεθεί ένας νέος τρόπος καταπολέμησης της παχυσαρκίας.

2. Το ανθρώπινο δέρμα είναι…πήχτρα στα βακτήρια: Όπως έδειξαν νέες έρευνες στο μικροβίωμα (δηλαδή στον πολυπληθή και πολύμορφο πληθυσμό των πάσης φύσεων μικροοργανισμών που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας), διαφορετικά βακτήρια έχουν προτιμήσεις να φτιάξουν το…σπίτι τους σε διαφορετικά μέρη του ανθρώπινου σώματος. Μερικά σημεία (με πρώτο και καλύτερο το αντιβράχιο-πήχη) έχουν όχι μόνο την μεγαλύτερη ποσότητα αλλά και την μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων – όχι κατ’ ανάγκην βλαβερών.

3. Όσοι ξυπνούν πιο αργά, βρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση σε σχέση με όσους ξυπνούν νωρίτερα: Οι “πρωινοί” τύποι μπορεί να έχουν περισσότερο χρόνο για τις δουλειές τους, όμως μάλλον πληρώνουν ένα τίμημα, καθώς δεν μπορούν να παραμείνουν εξίσου συγκεντρωμένοι σε μια δραστηριότητα όσο αυτοί που μένουν μέχρι αργά στο κρεβάτι, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που βασίστηκε στις παρατηρήσεις πουλιών που ξυπνάνε σε διαφορετικές ώρες μέσα στη μέρα.

4. Οι άνθρωποι ακούνε καλύτερα από το δεξί αυτί τους από ό,τι με το αριστερό: Έτσι αν θέλετε κάποιος να σας προσέξει καλύτερα, φροντίστε να του μιλήσετε από τη σωστή πλευρά. Η έρευνα έδειξε ότι αν ζητήσετε κάποια χάρη από κάποιον ή, τέλος πάντων, αν υποβάλλετε κάποιο αίτημα (π.χ. ζητάτε αύξηση από το διευθυντή σας!), είναι πιθανότερο να τη δεχτεί και να σας ικανοποιήσει, αν του έχετε μιλήσει από το δεξί του αυτί. Αυτό ίσως συμβαίνει, επειδή ο λόγος που έρχεται στον εγκέφαλο από το δεξί αυτί, γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας κυρίως στο αριστερό ημισφαίριο, όπου γίνεται η επεξεργασία των λεκτικών πληροφοριών.

5. Η εξειδίκευση φέρνει καλύτερα αποτελέσματα: Όταν κάνετε πολλά πράγματα μαζί ή αναλαμβάνετε πολλά καθήκοντα ταυτόχρονα, έχετε χειρότερες επιδόσεις από όσους, με το πέρασμα του χρόνου, εξειδικεύονται και γίνονται καλοί σε ένα μόνο πράγμα. Η έρευνα έδειξε ότι οι “πολυτεχνίτες” χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν κάποια δουλειά και, όταν χρειάζεται να κάνουν κάτι τελείως διαφορετικό στη συνέχεια, είναι πιο αργοί μέχρι να προσαρμοστούν στη νέα δραστηριότητα, σε σχέση με τους “εξειδικευμένους”. Μεταξύ άλλων, η έρευνα ενισχύει την αντίληψη ότι το να κανείς ταυτόχρονα περισσότερα πράγματα (π.χ. να οδηγεί και να γράφει μηνύματα στο κινητό του) μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.

6. Τα μωρά κλαίνε στη γλώσσα της…πατρίδας τους: Ακόμα κι όταν είναι μόλις λίγων ημερών, το κλάμα τους μοιάζει με τους ήχους της μητρικής γλώσσας τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Έτσι το κλάμα των μωρών με γάλλους γονείς έχει διαφορετική μελωδικότητα σε σχέση με το κλάμα των μωρών από γερμανούς γονείς.

7. Τα περισσότερα παιδιά έχουν ελλιπή βιταμίνη D: Περίπου το 70% των παιδιών (σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ που χαρακτηρίστηκε “σοκαριστική”) έχουν ανεπαρκή επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης, πράγμα που αποδίδεται κυρίως στην κακή διατροφή και στην ανεπαρκή ηλιοφάνεια (προφανώς σε ηλιόλουστες χώρες, όπως η Ελλάδα, το πρόβλημα θα είναι μικρότερο). Η έρευνα συστήνει τα παιδιά να βγαίνουν περισσότερη ώρα σε ανοικτούς χώρους για να “ρουφάνε” περισσότερο ήλιο.

8. Η συμβίωση του ζευγαριού πριν το γάμο μπορεί να οδηγήσει σε διαζύγιο: Το να συζήσουν δύο ερωτευμένοι πριν παντρευτούν, ίσως δεν αποτελεί την καλύτερη ιδέα, σύμφωνα με νέα έρευνα που διαπίστωσε ότι όσοι συζούν προηγουμένως, έχουν στη συνέχεια ως παντρεμένοι αυξημένες πιθανότητες για χειρότερο γάμο και τελικά για διαζύγιο, σε σχέση με όσους παντρεύονται, χωρίς να έχουν δοκιμάσει πριν με τι μπορεί να μοιάζει ο γάμος.

9. Γιατί οι άνθρωποι δεν περπατάνε μόλις γεννιούνται: Μερικά ζώα (π.χ. άλογα και καμηλοπαρδάλεις) μπορούν να σηκωθούν και να περπατήσουν λίγες μόνο ώρες μετά τη γέννησή τους – αλλά όχι οι άνθρωποι, που χρειάζονται περίπου ένα χρόνο για να σταθούν στα δύο τους πόδια. Μια νέα έρευνα έδειξε ότι αν και τα θηλαστικά (μεταξύ αυτών και ο άνθρωπος) αρχίζουν να περπατάνε σε διαφορετικά χρονικά σημεία της παιδικής τους ηλικίας, στην πραγματικότητα όλα αποκτούν την ικανότητα του βαδίσματος στο ίδιο σημείο ανάπτυξης του εγκεφάλου τους.

Πηγή: enet.gr

1 σχόλιο:

  1. 1.Naiiiii exo ena mikro tetio pragma sto mpratso mou.(giauto eimai kai tofalos....grrr...hahahaha)

    2.Ana 5sec kai plisimo xerion.

    3.Giauto eimai ka8e mera san zoa....aaa

    4.Akouo ejisou kala.(ara atzela giok oi xares fetos...heheh)

    5.Prokopsa tora...

    6.A?

    7.Nai kai na ginoume fita,den sfajane!...heheh...eiparxoun kai oi kremes!

    8.More mprabo den to ijera auto,akous atzela telos den zoume mazi ap edo k pera.

    9.Kai dld oso paei tin anapitzeis perirostero giauto h gigia mou exei5 podia(Π+2)

    ΑπάντησηΔιαγραφή