Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Διακοπή του καπνίσματος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε



Έχουμε τις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την διακοπή του καπνίσματος, στη συνέχεια του άρθρου.
Πόσο εύκολο είναι να σταματήσω να καπνίζω;
Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Επτά στους δέκα καπνιστές επιθυμούν να σταματήσουν την βλαβερή συνήθεια αλλά μόνο τρεις στους δέκα το προσπαθούν. Από αυτούς το 5% επιτυγχάνει. Η θέληση και η αποφασιστικότητα είναι καθοριστικές. Η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι ένας νευροβιολογικός εθισμός που συχνότερα απαιτεί ιατρική παρέμβαση.
Τι θα κερδίσω αν σταματήσω το κάπνισμα;
Πόλλά. Η υγεία οφελείται άμεσα και μακροχρόνια. Αμεσα βελτιώνεται η φυσική κατάσταση – σχεδόν αμέσως μετά το τελευταίο τσιγάρο. Δύο ώρες αργότερα η νικοτίνη αρχίζει να αποβάλλεται από τον οργανισμό. Εξι ώρες αργότερα ξεκινά να μειώνεται η καρδιακή συχνότητα και η αρτηριακή πίεση που αυξάνονται από την νικοτίνη. Δώδεκα ώρες αργότερα απομακρύνεται από τον οργανισμό το τοξικό μονοξείδιο του άνθρακα του καπνού. Δυο μέρες αργότερα βελτιώνονται οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης. Δύο έως δώδεκα εβδομάδες αργότερα βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και διεκυλύνονται περπάτημα και τρέξιμο. Τρεις με εννιά μήνες μετά βήχας, συριγμός και αναπνευστικά προβλήματα μειώνονται και οι πνεύμονες καλυτερεύουν. Πέντε χρόνια αργότερα ο κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο μειώνεται στο μισό. Δέκα χρόνια αργότερα ο κίνδυνος για καρκίνος του πνεύμονα μειώνεται στο μισό και ο κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο σβήνει εντελώς σαν να μην είχατε ανάψει ποτέ τσιγάρο.
Πώς μπορώ να κόψω το κάπνισμα;
Με τη βοήθεια των Ιατρείων Διακοπής του Καπνίσματος. Καλέστε στο τηλέφωνο 8008018080 και κλείστε ραντεβού.
Θα μου χορηγηθούν φάρμακα;
Το κάπνισμα είναι εθισμός. Το πιθανότερο επομένως, είναι να λάβετε υποκατάστατα νικοτίνης όπως είναι η βουπροπιόνη ή η βαρενικλίνη που ελέγχουν τη διάθεση για κάπνισμα και τα συμπτώματα στέρησης.
Τί συμπτώματα στέρησης μπορεί να αντιμετωπίσω;
Συχνότερα η διακοπή καπνίσματος προκαλεί έντονη ανησυχία, κακή διάθεση, εκνευρισμό, αυξημένο αίσθημα πείνας, δυσκοιλιότητα, ήπια ναυτία, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές τον ύπνο και μερικές φορές καταθλιπτική διάθεση. Διαρκούν, όμως, λίγο καιρό, από μία εβδομάδα έως ένα μήνα.

7 σχόλια:

  1. Τα κάνουν να φαίνονται λίγο τραγικά ή είναι η ιδέα μου?
    Κάπνιζα για 17 χρόνια και το έκοψα μόνη μου πριν από ένα χρόνο περίπου.
    Δεν είχα αναπνευστικά ή άλλα προβλήματα ποτέ (αθλούμαι 3 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου) και η διακοπή μου φάνηκε ιδιαίτερα εύκολη.
    Το μόνο "πρόβλημα" που αντιμετώπισα τις πρώτες δύο ημέρες, ήταν ότι είχα συνδέσει το κάπνισμα με διάφορα που κάνει κανείς μέσα στη μέρα του, (μετά το φαγητό, με τον καφέ κ.τ.λ.) και περισσότερο από συνήθεια το σκεφτόμουν.

    Νομίζω ότι πάνω στην αντικαπνιστική υστερία, οι "ειδικοί" τα λένε λίγο χοντρά.

    Καλημέρα να 'χεις :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχα ναι όντως,αν και εγώ έχω δοκιμάσει δεν είμαι καπνίστρια,αλλα από τη κολλητή μου που το έχει κόψει,το έκοψε σχετικά εύκολα..
    και τελικά τα κατάφερε!
    Πιστύω ότι είναι και 8έμα ψυχολογίας και αν είσαι απ'τους αν8ρώπους που όταν αποφασίσουν κάτι το κάνουν ότι και να γινει είναι εύκολο.Επίσης πιστεύω ότι αν προσπα8ήσεις να το κόψεις "μαχαίρι" έχεις περισσότερες πι8ανότητες να τα καταφέρεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδες μου καλησπερες! Το να κοψεις το καπνισμα, ειναι πραγματικα δυσκολο και δεν ειναι απλα ενα ψεμα για να μας αναγκαζουν να παμε σε καποιο κεντρο κλπκλπ... απλα περα απο τον εθισμο, η δυσκολια βρισκεται στο οτι το 90% των καπνιστων στην πρωτη δυσκολια θα πει ας κανω ενα και απο αυριο παλι συνεχιζω να μην καπνιζω... και αυτο γιατι δεν θελουν πραγματικα να το κοψουν. Ενα αλλο κριτιριο, ειναι το ποσο "βαρια" τσιγαρα καπνιζει καποιος (οσο πιο βαρια τοσο πιο δυσκολο). Τωρα το οτι το τσιγαρο κανει κακο σε ολα, δεν απλα μια ιδεα που μας κατεβηκε, ειναι αληθεια, απλα που και που το κανουμε λιγο πιο σκληρο για να τρομαζουμε τον κοσμο μηπως και το κοψει(σκεφτειται οτι τα μεγαλυτερα ποσοστα εμφανισης καρκινου του πνευμονα ειναι απο καπνιστες, για τον Ca στοματος παλι το τσιγαρο - τελευταια ανεβαινει σαν αιτιο και το στοματικο σεξ που κανουν οι κορασιδες στα αγορακια, αλλα δεν ειναι της παρουσης αυτο-κλπ κλπ).
    Επισης χωρις να θελω να σε μειωσω Ανεμοδουρα, προς θεου, μπορει να κανεις προπονηση ακομα και μετα το καπνισμα, αλλα πιστεψε οι επιδοσεις σου πεφτουν (εστω και αργα, αλλα σταθερα, χωρις να το καταλαβαινεις) βεβαια μολις το κοψεις, σε ενα μεγαλο ποσοστο, πιανεις σταδιακα τα επιπεδα που ειχες πριν αρχισεις. Το βλεπω και σε αλλα ατομα που κανουμε μαζι προπονηση αυτο, αλλα σιγουρα και εσυ τωρα εισαι πολυ καλυτερος σωστα?

    Ο τροπος "μαχαιρι" που αναφερεις Angela, κανει καλυτερη δουλεια απο το σταδιακο. Στα κεντρα απεξαρτησης απο τα ναρκωτικα, η σταδιακη διακοπη κανει δουλεια γιατι εκει οι ασθενεις μενουν μεσα και ελεγχονται και εμψυχωνονται. Στο τσιγαρο, ολοι μενουν σπιτι τους και καποια στιγμη θα κανουν την στραβη.

    Τωρα για το ποσο χοντρα τα λενε οι ειδικοι, εχεις δικιο Ανεμοδουρα, αλλα οχι σε ολα. Απλα οπως ειπα και παραπανω, ο φοβος σε πολλα κανει δουλεια.

    κατι αλλο,
    Πιστευετε θα εχει αποτελεσμα στη χωρα μας? Εγω δεν ξερω, νομιζω οχι... εδω ειδαμε τους ιδιοκτητες νυχτερινων μαγαζιων και τα σχετικα να λενε πως δεν ειχαν τον απαραιτητο χρονο για ενημερωση... δεν τους φτασανε 7-8 μηνες (ναι απο περσυ ανακοινωθηκε) να ενημερωθουν? Και απο την αλλη, βαζω στοιχημα οτι θα δουμε αρκετα 15χρονα και ανω που απο αντιδραση για να πουλησουν μαγκια θα καπνιζουν σχεδον οπου βρουν... so? Τι κανουμε? Τιποτα, παλι στα ιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Angela εγω θέλω απλά να σε συγχαρώ για την ανάρτηση αυτή. Αλλο να γράφουμε εμεις οι....σαράνταφεύγα και να προσπαθούμε να νουθετούμε (;!) κι άλλο να μιλάει ένας νέος. Οι δικοί μας ήρωες δυστυχώς κάπνιζαν και αθλούνταν στην πρέφα και το ταβλι. Ελπίζω να τα καταφέρετε καλύτερα. Και με κάτι τέτοιες αναρτήσεις αρχίσω να γίνομαι σίγουρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Shadow ουσιαστικά δεν διαφωνούμε.
    Το να κόψεις το κάπνισμα είναι δύσκολο όταν δεν θέλεις να το κόψεις.
    Όταν σου επιβάλεται κάτι που δεν είχες την ευκαιρία να αποφασίσεις μόνος σου γι' αυτό, ε ναι δυσκολεύεσαι.
    Από πείρα και μόνον λέω, ότι αυτό που άκουγα ότι ήταν τρομερό, τελικά δεν ήταν και τόσο.
    Παίζει βέβαια ρόλο και το τί καπνίζεις. Εγώ αν εξαιρέσω τα πρώτα 5 χρόνια που κάπνιζα, όλα τα υπόλοιπα κάπνιζα extra lights. Σίγουρα αυτό με βοήθησε στην διακοπή.
    Καλό μήνα σε όλους :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πρώτη φορά σε επισκέπτομαι και αυτό χάρις τον φίλο shadow!! Τέλειο το άρθρο σου πραγματικά... καλό θα είναι να το κόψουν όλοι το ρημάδι το τσιγάρο που το μόνο που κανει είναι να σαπίζει τα όργανα του σώματος!! Μακάρι να υπήρχε η πολυτέλεια σε κάποιον καπνιστή να δει τι ζημιά κάνει να δούμε αν θα συνέχιζε !!
    Καλησπέρααα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταρχήν ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ :)
    Παιδιά απόλυτα συμφωνώ με όλα αυτά που λέτε και κυρίως με το "αν 8ες να κόψεις το κάπνισμα 8α το κάνεις,ειναι 8έμα θέλησης.."
    Ναι εννοήται πως 8α τα βρεις λίγο ή πολύ σκούρα αλλά η δύναμη της 8έλησης και το πείσμα σου δείνουν τη δύναμη για να πετύχεις το στόχο σου!
    Μπορεί να μου πει κάποιος..τώρα εσύ τι μιλάς δεν το χεις περάσει για να καταλάβεις,
    ναι οκ.. δεν διαφωνώ αλλά λέω ότι λέω επειδή τα έχω ακούσει από εμπειρίες φίλων και γνωστών..
    Ο πατέρας μιας φίλης μου κάπνιζε για χρόνια και μια μέρα ξύπνησε το πρωί αποφάσισε να το κόψει,έτσι στο ξεκάρφωτο και το κατάφερε!Επειδή το ή8ελε...
    Ξέρω πολλούς που έκοψαν έτσι το κάπνισμα..
    Αλλά ακόμη κι αν κάποιος πιστεύει πως δεν μπορεί να το κόψει τόσο εύκολα.. ας "βασανιστεί" λίγο Αξίζει το κόπο,πραγματικά..

    Ευχαριστώ που σχολιάσατε και είπατε τι γνώμη σας :)

    Shadow από σήμερα ισχύουν τα νέα μέτρα κατά του καπνίσματος,δεν ξέρω πως 8α εξελιχ8εί η κατάσταση,σίγουρα κάποιοι 8α παρανομήσουν αλλά 8έλω να πιστεύω πως 8α αλλάξουν πολλά από σήμερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή