Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Το μίσος συνδέεται με την αγάπη!

534127_510296515673185_576532081_n_largeΠολλοί πιστεύουν ότι μια λεπτή γραμμή χωρίζει την αγάπη από το μίσος και μια νέα μελέτη το επιβεβαιώνει. Από ότι φαίνεται, υπάρχει μια κοινή βιολογική βάση γι' αυτά τα ακραία συναισθήματα. 


Σύμφωνα με την έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Σεμίρ Ζέκι του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), η συσχέτιση της εγκεφαλικής δραστηριότητας εξηγεί γιατί η αγάπη και το μίσος είναι τόσο στενά συνδεδεμένα στην καθημερινή ζωή. 
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι εικόνες μισητών ατόμων (πρώην εραστών, ανταγωνιστών στη δουλειά ή πολιτικών), ενεργοποίησαν στον ίδιο βαθμό τα ίδια εγκεφαλικά νευρικά κυκλώματα με αυτά που ενεργοποιεί η αγάπη. 


Αυτό το μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας το αποκάλεσαν "κύκλωμα μίσους". Το κύκλωμα αυτό περιλαμβάνει περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού και του υποφλοιού και είναι διαφορετικό από άλλα που ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις όπως ο φόβος ή το αίσθημα κινδύνου. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μίσος, τόσο πιο έντονη εμφανίζεται η ενεργοποίηση του "κυκλώματος του μίσους".Το "κύκλωμα του μίσους" επίσης ενεργοποιεί μια περιοχή του μετωπιαίου φλοιού, η οποία θεωρείται σημαντική για την πρόβλεψη των δράσεων των άλλων. Ακόμα ενεργοποιεί άλλες περιοχές που ενεργοποιούνται και σε περίπτωση που κάποιος βλέπει ένα αγαπημένο πρόσωπο. Φυσικά, παρατηρήθηκαν και διαφορές. Ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού, που σχετίζεται με την κρίση και τη λογική, αποενεργοποιείται στην περίπτωση της αγάπης σε σχέση με το μίσος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό πιθανώς συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που αγαπούν, μπορούν να εγκαταλείψουν την κριτική και λογική τους ικανότητα, ενώ όταν μισούν κάποιον, πρέπει να διατηρήσουν τη λογική τους. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου