Σελιδεσ

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

5 κορυφαίοι οικονομολόγοι επικρίνουν την Ευρώπη για το ελληνικό ζήτημα

Ευθύνες στους θεσμούς για την κρίση στην Ελλάδα επιρρίπτουν πέντε κορυφαίοι οικονομολόγοι του πλανήτη. Οι Τζέιμς Γκάλμπρειθ, Μπάρι Άιχενγκριν, Τζόζεφ Στίγκλιτς, Τζέφρι Σαξ και Πολ Κρούγκμαν επικρίνουν με δριμύτητα τη στάση των πιστωτών απέναντι στην Αθήνα, ενώ δεν παραλείπουν να ταχθούν υπέρ του «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

«Το 'όχι' στο δημοψήφισμα είναι ο μοναδικός τρόπος να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», σημειώνει ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, συστήνοντας στους Έλληνες να ταχθούν κατά της πρότασης των θεσμών.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Αμερικανός καθηγητής Οικονομικών εκτιμά ότι «σε περίπτωση επικράτησης του 'ναι', η Ελλάδα ξαφνικά θα καταρρεύσει πολιτικά και η επόμενη εξέγερση θα είναι εναντίον του ευρώ».
«Η συμπεριφορά της Μέρκελ και του Γκάμπριελ, του Ολάντ και του Ρέντσι, σε συνδυασμό με τον Γιούνκερ, καταδεικνύει ξεκάθαρα τι άποψη έχουν για το ελληνικό κράτος, για την αλήθεια και ποιον πολιτικό δρόμο ακολουθούν», επισημαίνει ο Γκαλμπρέιθ, ασκώντας κριτική τους Ευρωπαίους και στον τρόπο που διαχειρίζονται την ελληνική κρίση.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός οικονομολόγος Μπάρι Άιχενγκριν, ζήτησε περισσότερη κατανόηση από το Βερολίνο.
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος,ΑΝ και δεν αποδίδει στους θεσμούς ακέραια την ευθύνη για την κρίση στην Ελλάδα, εντούτοις εκτιμά πως εκείνοι έχουν τη μερίδα του λέοντος. «Η ανικανότητα του Έλληνα πρωθυπουργού δεν συγκρίνεται με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και το ΔΝΤ», εκτιμά ο Άιχενγκριν.
Και συνεχίζει: «Και οι τρεις θεσμοί είχαν ταχθεί το 2010 κατά μιας απομείωσης του χρέους της Ελλάδας, όπως και τώρα, παρόλο που θα ήταν «η πλέον προφανής υποχώρηση προς την Αθήνα».
Σημειώνεται πως ο Άιχενγκριν είχε εκτιμήσει το 2007 πως είναι απίθανο το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης, αιτιολογώντας την άποψή του στο γεγονός ότι το κόστος της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ θα ήταν πολύ μεγάλο. Ωστόσο, πλέον πως η άποψή του αυτή έχει αλλάξει: «Είχα υποτιμήσει το μέγεθος της πολιτικής ανικανότητας, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των πιστωτών τους».
Από την πλευρά του, ο Τζέφρι Σακς χτυπά για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα με σκληρές αλήθειες που αποκαλύπτουν την υποκρισία των πιστωτών. Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος, από τους αρχιτέκτονες του «δόγματος του σοκ» και της θεραπείας της βίαιης προσαρμογής, σε μια θεαματική μεταστροφή,βομβαρδίζει με ένα δριμύτατο κατηγορώ την Ευρώπη και του ΔΝΤ καταγγέλλοντας τους πιστωτές για τη «λάθος συνταγή» στην ελληνική κρίση και καλεί την Ελλάδα να αντισταθεί.
Την επίθεση της Ευρώπης στην ελληνική δημοκρατίαπεριγράφει με σκληρή γλώσσα ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόσεφ Στίγκλιτς, σε νέο άρθρο του στο οποίο ασκεί δριμεία κριτική «στην εμμονή των προθεσμιών - τελεσιγράφων προς την ελληνική κυβέρνηση με στόχο εκείνη να γονατίσει και να δεχτεί το απαράδεκτο… όχι απλά λιτότητα αλλά και τιμωρητικές πολιτικές».
Τους δύο λόγους για τους οποίους ο ίδιος θα ψήφιζε «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα εξηγεί ο Πολ Κρούγκμαν, με ένα post που ανέβασε στο προσωπικό τουBLOG.
Στο post αυτό ο νομπελίστας οικονομολόγος τάσσεται καθαρά πλέον υπέρ του Grexit, ενώ τονίζει πως η πρόταση της τρόικας είχε ως πραγματικό στόχο την πτώση και την αλλαγή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου