Σελιδεσ

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Η μυωπία χτυπά... τους προνομιούχους!

Η μυωπία χτυπά... τους προνομιούχους!
Μια από τις μεγαλύτερες στο είδος της έρευνα απέδειξε ότι η μυωπία κάνει ταξικούς διαχωρισμούς, καθώς φαίνεται να εμφανίζεται περισσότερο στα παιδιά της μεσαίας τάξης, παρά στα παιδιά της εργατικής. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων περνούν πολλές ώρες διαβάζοντας, σε αντίθεση με τα παιδιά της εργατιάς, που τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους δουλεύουν. Η κινεζοαμερικάνικη μελέτη απέδειξε επίσης ότι τα ποσοστά εμφάνισης της μυωπίας αυξάνονται σε πολλά επιπλέον μέρη του κόσμου.


Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen, της πόλης Γκουανγκτσού, που δημοσίευσαν την παρούσα μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Ophthalmology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, εξέτασαν περίπου 20.000 νέους, μαθητές και φοιτητές, διαπιστώνοντας ότι η μυωπία υπάρχει σε διπλάσια ποσοστά στις περιοχές όπου κατοικούν κυρίως άτομα μεσαίου εισοδήματος, από ότι στις περιοχές που μένουν άτομα χαμηλού εισοδήματος, με μια διαφορά περίπου στο 10% (23% οι πρώτοι και 13% οι δεύτεροι). Επιπλέον, υπάρχουν περιοχές στην Ανατολική Ασία, όπου το 90% του πληθυσμού πάσχει από τη συγκεκριμένη πάθηση. Το πιο άσχημο είναι ότι στις φτωχές χώρες, οι γονείς που έχουν μυωπικά παιδιά δεν έχουν χρήματα για να τους πάρουν γυαλιά, με αποτέλεσμα εκείνα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα τόσο στο σχολείο, όσο και στη μετέπειτα ζωή τους, καθώς δυσκολεύονται να σπουδάσουν και να δουλέψουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά –με τα μισά να βρίσκονται στην Κίνα– έχουν μειωμένη όραση, χωρίς να μπορούν να την αποκαταστήσουν με γυαλιά ή άλλους τρόπους. Το τελικό συμπέρασμα της παραπάνω μελέτης είναι ότι τα παιδιά και οι νέοι που ζουν σε περιοχές της μεσαίας τάξης έχουν 70% μεγαλύτερη πιθανότητα, να εμφανίσουν μυωπία και μάλιστα, σε περίπτωση που διαβάζουν πολύ και οι γονείς τους φοράνε γυαλιά, τότε είναι πολύ πιθανό να φορέσουν και εκείνα. Πολύ ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι όσο περισσότερο αυξάνονται οι ικανότητες των παιδιών, κυρίως στα μαθηματικά, τόσο πιο κοντά είναι στο να φορέσουν γυαλιά.


Η εν λόγω πάθηση πάντως φαίνεται ότι κάνει και διαχωρισμούς στο φύλο, μιας και είναι πιο συχνή στα κορίτσια από ότι στα αγόρια, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο πίνακας στο σχολείο λειτουργεί σαν προστασία για τα μάτια, αφού τα παιδιά δεν χρειάζεται να εστιάσουν σε κοντινή απόσταση, κάτι που μπορεί να χαλάσει ακόμα περισσότερο την όρασή τους. Τέλος, ένα άλλο αντίδοτο κατά της μειωμένης όρασης είναι και οι δραστηριότητες στην ύπαιθρο και γενικά στους ανοιχτούς χώρους, καθώς η όραση διευρύνεται σε μια μεγάλη απόσταση. Ορισμένοι επιστήμονες πάντως υποστηρίζουν ότι ρόλο στην εμφάνιση της πάθησης παίζει και η έκθεση σε ορισμένα είδη φωτός, όπως πχ σε κλειστούς χώρους, για τους ανθρώπους του ανώτερου μορφωτικού επιπέδου, που ως επί το πλείστον είναι μύωπες. Γενικότερα, όσο περισσότερο χρόνο περνάμε κάτω από το φυσικό φως, χωρίς να είμαστε κλεισμένοι σε δωμάτια, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να φορέσουμε γυαλιά.


| E-Radio.gr Daily 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου