Σελιδεσ

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Βarbie. Η παιδική κούκλα, που η δημιουργία της βασίστηκε σε μια πόρνη


Έχουν περάσει σχεδόν πενήντα χρόνια, από τότε που κυκλοφόρησε στην αγορά η πρώτη κούκλα Μπάρμπι και συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, το διασημότερο παιχνίδι για κορίτσια.... 

Η ιστορία της Μπάρμπι 


IMG_5426Όλα ξεκίνησαν, όταν η δημιουργός της Μπάρμπι, Ρουθ Χάντλερ, παρατήρησε την κόρη της και τις φίλες της να παίζουν με χάρτινες κούκλες, στις οποίες έδιναν ρόλους ενηλίκων. Διαπίστωσε ότι όλες οι κούκλες που κυκλοφορούσαν στην αγορά, είχαν μορφή παιδιού ή μωρού, περιορίζοντας τα κοριτσάκια, που ήθελαν να παίξουν τις μεγάλες. Μοδάτα ρούχα και παπούτσια και ρόλοι όπως «μαμά», «σύζυγος», «μοντέλο», «δασκάλα», δεν μπορούσαν να αναπαρασταθούν με τις κούκλες- μωρά.






Η Χάντλερ, μαζί με το σύζυγό της και ένα φίλο τους, είχαν ιδρύσει την εταιρία Ματέλ, η οποία μεταξύ άλλων, πουλούσε και παιχνίδια χωρίς ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία. Τότε, η Ρουθ έβαλε σκοπό να φτιάξει μια ενήλικη κούκλα, που θα μπορούσε να συμβαδίσει με το κοριτσίστικο παιδικό όνειρο. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στην Ευρώπη, ανακάλυψε μια γερμανική κούκλα που λεγόταν Λίλι και πλησίαζε πολύ στην κούκλα, που είχε στο μυαλό της.
Barbie_1959_2(2)

 Η Λίλι είχε αναλογίες μοντέλου, ήταν ντυμένη με στιλάτα ρούχα και φορούσε ψηλοτάκουνα παπούτσια. Ήταν αντίγραφο μιας ηρωίδας κόμικ ενηλίκων και δεν απευθυνόταν σε παιδιά, αλλά αυτό δεν ενόχλησε τη Ρουθ, που αποφάσισε να τη χρησιμοποιήσει σαν παράδειγμα για τη δική της κούκλα. Αυτό που αγνοούσε η Αμερικανίδα ήταν ότι η Λίλι του κόμικ, ήταν πόρνη. Φεύγοντας για την Αμερική, η Ρουθ πήρε μαζί της τρεις Λίλι. Τη μια τη χάρισε στην κόρη της και τις άλλες δύο τις πήγε στο εργοστάσιο, για να αρχίσει δουλειά.


Η πρώτη Μπάρμπι Λίγο καιρό μετά η πρώτη κούκλα ήταν έτοιμη. Ονομάστηκε Μπάρμπι, από την κόρη της Ρουθ, τη μικρή Μπάρμπαρα. Η πρώτη κούκλα κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1959 και σάρωσε την αγορά παιχνιδιών, κάνοντας σχεδόν 350.000 πωλήσεις μέσα σε ένα χρόνο. Τον επόμενο χρόνο, η εταιρία Ματέλ μπήκε με αξιώσεις στο χρηματιστήριο και κατέλαβε μια θέση ανάμεσα στις 500 πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις, σε λίστα του περιοδικού Fortune.


Οι πρώτες Μπάρμπι διατίθεντο σε ξανθιά και μελαχρινή έκδοση και ήταν ντυμένες με ένα ασπρόμαυρο ριγέ μαγιό. Στη συνέχεια βγήκαν στην αγορά και άλλα ρούχα και αξεσουάρ, που ξετρέλαναν τα μικρά κοριτσάκια. Η Μπάρμπι έγινε σύμβολο στην αγορά παιχνιδιών της Αμερικής. Δεν υπήρχε κοριτσάκι που να μην είχε τουλάχιστον μια κούκλα. Η αρχική της τιμή δεν ήταν απαγορευτική για τους γονείς, αφού κόστιζε 3 δολάρια η μία.

QuintessentialBarbie

Οι αντιδράσεις Αρκετοί ενήλικες, είδαν στη Μπάρμπι το λάθος πρότυπο για τα παιδιά τους, αφού η εμφάνισή της θα μπορούσε να επηρεάσει πολλά κορίτσια και να οδηγηθούν στην ανορεξία. Η ζωή της, δίνει στα παιδιά μια λανθασμένη εικόνα για την πραγματικότητα. 

Η Μπάρμπι έχει αμέτρητα ρούχα και αξεσουάρ, ζει σε τεράστια σπίτια, έχει πολλά κατοικίδια και ακριβά έπιπλα. Ανάλογα με τη διάθεσή της, επιλέγει το μέσο μετακίνησής της, ανάμεσα σε: πολυτελή σπορ αυτοκίνητα, μηχανές και μηχανάκια, ελικόπτερο, αεροπλάνο, ακόμα και άλογο. 


Η καριέρα της μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Η ταλαντούχα Μπάρμπι μπορεί τη μια μέρα να είναι κομμώτρια και την επόμενη αστροναύτης. Τα σχόλια ποικίλουν. Οι πιο ρομαντικοί πιστεύουν, ότι η κούκλα δίνει τη δυνατότητα στα κορίτσια, να εξαντλήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Οι πιο καχύποπτοι πιστεύουν, ότι μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά σε λάθος επιλογές στη ζωή τους. Στην Αμερική, η λέξη Μπάρμπι, όταν χρησιμοποιείται στην αργκό, σημαίνει τη ρηχή γυναίκα.



Αρκετές μουσουλμανικές χώρες, θεώρησαν την εικόνα της κούκλας προκλητική. Το 2003, η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε την κυκλοφορία της, με τη δικαιολογία ότι προσβάλλει το Ισλάμ.



 Η Μπάρμπι σήμερα 


• Στις μέρες μας η Μπάρμπι, αν και οι πωλήσεις της έχουν πέσει σε σχέση με το παρελθόν, συνεχίζει να αποδίδει μεγάλα κέρδη στην εταιρία Ματέλ.


black barbie • Κυκλοφορεί και πωλείται σε 150 χώρες ανά τον κόσμο.

 •Η γκαρνταρόμπα της εμπλουτίζεται με 100 καινούρια κομμάτια κάθε χρόνο. 


• Περίπου 70 γνωστοί σχεδιαστές μόδας έχουν σχεδιάσει κοστούμια για τη Μπάρμπι


 • Ανάλογα με τη χώρα κυκλοφορίας, η Μπάρμπι κυκλοφορεί σε έγχρωμη έκδοση, με σκιστά μάτια και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε λαού.


• Η Μπάρμπι μέχρι στιγμής έχει κυκλοφορήσει με 125 διαφορετικές καριέρες. Πχ. Μπάρμπι αεροσυνοδός, Μπάρμπι ιπποκόμος, Μπάρμπι αστυνομικός κτλ.


 • Ο ετήσιος τζίρος της εταιρίας αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

 •Το μπεστ σέλερ της Μπάρμπι κυκλοφόρησε το 1992. Στη συγκεκριμένη έκδοση, η κούκλα είχε τόσο μακριά μαλλιά, που άγγιζαν τα παπούτσια της.


 • Το 2006, πουλήθηκε σε δημοπρασία μια συλλεκτική κούκλα του 1965. Η τιμή αγοράς της έκλεισε στα 17.000 δολάρια.


πηγή




ΤΑΙΝΙΑ:  BARBIE ΣΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (ΜΕΤΑΓΛ.) (στις 18 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους!)


Η Barbie είναι η Αλέξα, μια συνεσταλμένη και ρομαντική πριγκίπισσα που ανακαλύπτει μια μυστική πόρτα. Από εκεί θα οδηγηθεί σε μια χώρα γεμάτη θαύματα, μαγικά πλάσματα και εκπλήξεις. Θα συναντήσει τη γοργόνα Ρόμι και τη νεράιδα Νόρι και θα μάθει την ιστορία της κακομαθημένης βασίλισσας Μαλούσια που θέλει να στερήσει τη μαγεία από τη χώρα. 

Όμως, εντελώς αναπάντεχα η Αλέξα ανακαλύπτει ότι διαθέτει μαγικές δυνάμεις σε αυτόν τον κόσμο και οι φίλες της είναι σίγουρες ότι μπορεί να σώσει τη μαγεία που απειλείται από τα σχέδια της Μαλούσα. Μη χάσετε αυτό που θα συμβεί όταν η Αλέξα βρει το θάρρος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ανακαλύψει ότι η δύναμη της φιλίας είναι πιο πολύτιμη και από τη μαγεία. 




via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου