Σελιδεσ

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Eυγνωμοσύνη: το κλειδί της ευτυχίας

Ευγνωμοσύνη

Πόσες φορές στη διάρκεια της μέρας πιάνουμε τον εαυτό μας να γκρινιάζει για τις ατυχίες που μας έχουν βρει; Για τα πράγματα που δεν πάνε όπως τα θέλουμε; Γιατί τίποτα δεν γίνεται σωστά; Γιατί ‘κανείς δεν με καταλαβαίνει’. Για την άτιμη κοινωνία; Την άδικη μοίρα ‘που άλλους τους ανεβάζει και άλλους τους ρίχνει στα ξένα χέρια’… με μια δόση χιούμορ και θεατρινισμού;
Μάλλον αρκετά … αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Είτε θα μας φταίνε οι άλλοι είτε το ‘ξερό μας το κεφάλι’, σε κάθε περίπτωση για κάτι και με κάτι θα γκρινιάζουμε.


Πόσο χρόνο μέσα στη μέρα αφιερώνουμε όμως για να αναλογιστούμε τα καλά πράγματα που μας συμβαίνουν; Πόσες φορές λέμε ευχαριστώ; Πόσες φορές αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη; Για το πιο απλό πράγμα – όπως ότι μας πέτυχε το φαγητό – ή το πιο ξεχωριστό και σπουδαίο – όπως ότι ξυπνήσαμε σήμερα γεροί και δυνατοί.

Έχουμε την τάση οι άνθρωποι να θεωρούμε τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας δεδομένα μη δίνοντας τους έτσι τη θέση και την αξία που τους αναλογεί.
Μπορούμε να βάλουμε ξανά την ευγνωμοσύνη στη ζωή μας! Χρειάζονται μόνο 3′ λεπτά. Αφιερώνουμε 3′ κάθε μέρα, ίσως καλύτερα όταν πλησιάζει στο τέλος της, και σκεφτόμαστε τρία καλά πράγματα που μας συνέβησαν.
Και ευχαριστούμε για αυτά. Το που θα απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας είναι στην ευχέρεια του καθενός. Μπορεί να είναι ο Θεός, το σύμπαν, η ζωή, η καλή μας τύχη, ο εαυτός μας. Ίσως αυτό να έχει τη λιγότερη σημάδια δεδομένης της αλλαγής που μπορούν να φέρουν στη ζωή μας λίγα δευτερόλεπτα ευγνωμοσύνης.

Αν δοκιμάσουμε αυτή την τόσο απλή άσκηση σε καθημερινή βάση θα διαπιστώσουμε ότι σιγά-σιγά η λίστα μας θα μεγαλώνει και ακόμα μπορεί να διαπιστώσουμε έκπληκτοι ότι αισθανόμαστε την ανάγκη να την κάνουμε περισσότερες φορές από μια μέσα στην ημέρα.
Ίσως αν καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια όντας ευγνώμονες να διαπιστώσουμε ότι αισθανόμαστε συχνότερα χαρούμενοι, περισσότερο την ανάγκη να χαμογελάμε και ίσως… ίσως διαπιστώσουμε ότι χαμογελούν και οι άλλοι μαζί μας!
Δεν έχουμε παρά να το δοκιμάσουμε στην πράξη….!!

Γράφει η Τζοβάνα Βουτσίνου -Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ομαδικά εργαστήρια – Επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Εναλλακτικών Θεραπειών Healthcure


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου