Σελιδεσ

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Το προφίλ του μέσου χρήστη ναρκωτικών στην Ελλάδα

Tumblr_lvgz8hqyy41r3dx41o1_1280_largeΆνδρας, στην πιο παραγωγική του ηλικία, από 25 έως 34 χρόνων, χωρίς απολυτήριο λυκείου, άνεργος, χρήστης ηρωίνης τουλάχιστον επί δεκαετία, με  «υποτροπιάζουσα» παραβατική συμπεριφορά: αυτό είναι το προφίλ του Έλληνα τοξικομανούς που βρίσκεται σε πρόγραμμα απεξάρτησης, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Στην έρευνα, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, συμμετείχαν 340 άτομα που βρίσκονταν σε διαδικασία θεραπείας στα προγράμματα ενηλίκων του ΚΕΘΕΑ τον Οκτώβριο 2011. Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από τη μελέτη, εννέα στους δέκα χρήστες είναι άνδρες και μόλις  το 13,2% γυναίκες. Οι επτά στους δέκα είναι ηλικίας 25 με 34 ετών ενώ το 15,6% είναι κάτω των 25 χρόνων.



Ένας στους δύο χρήστες ουσιών που αγωνίζεται να απεξαρτηθεί έχει κάποιο σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας ενώ το 62% γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί από ηπατίτιδα. Σε ό,τι αφορά το μορφωτικό τους επίπεδο, ένας στους δύο δεν έχει απολυτήριο λυκείου ούτε και εργασία –  περίπου οι μισοί είναι άνεργοι κατά τα τρία τελευταία χρόνια ή έχουν εργαστεί σε περιστασιακή ή επισφαλή εργασία.  

Η συντριπτική πλειονότητα των (πρώην) χρηστών δηλώνουν μακροχρόνιοι χρήστες ηρωίνης και επτά  στους 10 έχουν κάνει ενέσιμη χρήση. Τέλος, στενός είναι ο συσχετισμός της χρήσης ουσιών με την παραβατική συμπεριφορά: το 55% του δείγματος έχει κατηγορηθεί για κάποιο σοβαρό αδίκημα και ένας  στους 3 έχει φυλακιστεί στο παρελθόν.
Κοινωνικό και οικονομικό όφελος από την απεξάρτηση
Η ένταξη των τοξικομανών στη θεραπευτική κοινότητα και η απεξάρτηση τους από τις ουσίες, έχει διπλό όφελος, κοινωνικό και οικονομικό. Αυτό τόνισαν οι ειδικοί του ΚΕΘΕΑ, κατά την παρουσίαση ειδικής  μελέτης για το κόστος της χρήσης ουσιών καθώς και εκείνο  της θεραπείας, εξηγώντας πως όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής των ατόμων στη χρήση, τόσο μεγαλώνει η οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, το ημερήσιο κόστος της θεραπείας κάθε χρήστη κυμαίνεται το πολύ έως και 30 ευρώ  ενώ το ημερήσιο κόστος της εξάρτησης  αυξάνεται κατακόρυφα, φτάνοντας έως και τα 137 ευρώ!

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ επισήμαναν ότι παρά τα προφανή οικονομικά οφέλη από τη στήριξη των προγραμμάτων θεραπείας, τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που προκύπτουν λόγω των περικοπών της κρατικής επιχορήγησης βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη για το ΚΕΘΕΑ με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό στην υγεία των χρηστών (που παραμένουν στη χρήση ουσιών) αλλά και την δημοσιονομική «υγεία» της χώρας.



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου