Σελιδεσ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Καταπολέμιση Του Καρκίνου Με ...Κρόκο!


Μια «έξυπνη βόμβα» για τη χημειοθεραπεία που εξολοθρεύει μόνο τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή, δημιούργησαν επιστήμονες ειδικοί στον καρκίνο. Μάλιστα, το βασικό μόριο της νέας θεραπείας είναι ένα συστατικό που βρίσκεται στον ανθό του φθινοπωρινού κολχικού, ενός από τα 80 είδη κρόκου και ονομάζεται κολχικίνη.

Η κολχικίνη είναι γνωστό ότι έχει αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά είναι ιδιαιτέρως τοξική στους υγιείς ιστούς, με αποτέλεσμα η χορήγησή της να είναι περιορισμένη.
Με κάποιες τροποποιήσεις που έκαναν οι ειδικοί στην ουσία και την εισαγωγή της στις ογκολογικές θεραπείες, οι ειδικοί ελπίζουν πως στο μέλλον τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα δεν θα επιφέρουν τις σημερινές «βαριές» ανεπιθύμητες ενέργειες που ταλαιπωρούν τους ασθενείς.
Οι πιο συχνές αντιδράσεις που εμφανίζει κάποιος που υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο είναι η ναυτία, το έντονο κάψιμο στο στομάχι, η ζαλάδα, η τριχόπτωση και το αίσθημα εξουθένωσης λόγω καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, ο καθηγητής ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών θεραπειών Λόρενς Πάτερσον και υπεύθυνος της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Bradford στη Βρετανία, κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου μόνο στους στόχους του, δηλαδή στα καρκινικά κύτταρα. Παράλληλα περιορίστηκε και η τοξικότητα που προκαλεί τις παρενέργειες στους υγιείς ιστούς και τελικά στον οργανισμό.
Για να το καταφέρουν αυτό οι επιστήμονες, έκαναν κάποιες αλλαγές στη δομή του μορίου της κολχικίνης, οι οποίες το κατέστησαν αδρανές στον οργανισμό έως ότου φτάσει στον κακοήθη όγκο. Εκεί, η ουσία ενεργοποιείται και καταστρέφει τα αγγεία που τροφοδοτούν τον όγκο με αίμα, με το οποίο ζει και αναπτύσσεται. Ετσι, ο όγκος παραμένει χωρίς τροφή και πεθαίνει.
«Ενας από τους βασικούς ρόλους ενός ειδικού ενζύμου στην ανάπτυξη του καρκίνου είναι να ανοίγει τον δρόμο στους όγκους ώστε να αναπτύσσονται και να δημιουργούν νέα αιμοφόρα αγγεία για να τραφούν. Η νέα μέθοδος εκμεταλλεύεται την παρουσία του ενζύμου αυτού ώστε να ενεργοποιήσει το φάρμακο, το οποίο με τη σειρά του επιτίθεται στα αιμοφόρα αγγεία του καρκίνου και τα καταστρέφει», εξηγεί ο καθηγητής Πάτερσον.
Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πειράματα σε ποντίκια σε πέντε τύπους καρκίνου, το σάρκωμα, τον καρκίνο του μαστού, του εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη. Ολα είχαν πολύ καλά αποτελέσματα και χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι η νέα μέθοδος μπορεί να επιτρέψει στην κολχικίνη να αντιμετωπίζει και δευτερογενείς όγκους που έχουν αναπτυχθεί από τις μεταστάσεις. Εκτιμά επίσης ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά και άλλων φαρμάκων απευθείας στους όγκους χωρίς να προσβάλλονται οι γειτονικοί τους, υγιείς ιστοί.
Οι ειδικοί αναμένεται να δοκιμάσουν το φάρμακο σε ανθρώπους σε περίπου ενάμιση χρόνο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer Research».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου