Σελιδεσ

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Οι 10 πιο «φωτεινοί» φάροι του κόσμου

Πηγή έμπνευσης και εντυπωσιασμού για ταξιδιώτες ανά τον κόσμο, οι φάροι μας θυμίζουν κάτι από ρομαντικά μυθιστορήματα φωτίζοντας τα ταξίδια μας- ακόμα και τα νοητά.


Επιβλητικοί, ιδιαίτερα ογκώδεις και γεμάτοι από την αλμύρα του ωκεανού, οι φάροι συνήθως βρίσκονται τοποθετημένοι στην άκρη της ακτής κρύβοντας όλοι κάποια ξεχωριστή ιστορία. Πολλοί από αυτούς αποτελούν μνημεία, άλλοι είναι σχεδόν εγκαταλειμμένοι και κάποιοι λειτουργούν κανονικά και δέχονται επισκέψεις. Μερικοί από αυτούς όχι μόνο λειτουργούν αλλά έχουν μετατραπεί και σε ξενοδοχεία, έτσι ώστε κάθε ταξιδιώτης να μπορεί να γίνει έστω και για μία ημέρα ο φύλακας του φάρου. Αν ανήκετε και εσείς σε αυτούς που αγαπούν τη γλυκιά μελαγχολία που κρύβουν οι φάροι, δείτε τους 10 πιο φημισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο σύμφωνα με το Lonely Planet.



1. Hook Head, Ιρλανδία


 
Ο πιο παλιός και αδιάκοπα εργαζόμενος φάρος στον κόσμο είναι ο διάσημος και πολυφωτογραφημένος Hook Head στην Ιρλανδία. Η κατασκευή στέκει επιβλητική στο ίδιο σημείο 800 χρόνια τώρα χωρίς να έχει διακοπεί ποτέ η λειτουργία του, ενώ πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις για όσους θέλουν να τον δουν από κοντά.



2. Creac’h, Γαλλία


 
Εκτός από ριγέ και ασπρόμαυρος, ο φάρος Creac’h στο Isle d’Ouessant της Γαλλίας είναι και ψηλός. Με ύψος που φτάνει τα 54,58 μέτρα και σε στρατηγική θέση, ο φάρος ρίχνει φως στον Ατλαντικό Ωκεανό που κρύβει πολλές «εκπλήξεις», όπως οι τεράστιοι βράχοι από γρανίτη που βρίσκονται διάσπαρτοι στα παράλια της Βρετάνης στο δυτικό τμήμα της Γαλλίας. Οι επισκπέπτες μπορούν να περιηγηθούν και στο εσωτερικό του μουσείου και να παρακολουθήσουν τη λειτουργία του.



3. Green Cape, Αυστραλία


 
Η παραλία με το όνομα Disaster (καταστροφή) της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία δε θα μπορούσε παρά να έχει έναν εντυπωσιακό φάρο. Ο Green Cape υπάρχει εκεί από το 1883 και υπήρξε μακρινός παρατηρητής πολλών ναυαγίων, με πιο σημαντικό το ιστορικό ναυάγιο του πλοίου SS Ly-ee Moon (1886) στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 71 ναύτες. Η Disaster Bay αποτελεί φυσικό διαχωριστικό δύο μεγάλων εθνικών πάρκων (Croajingalong και Ben Boyd) και ο φάρος επιβλέπει όλη την παραθαλάσσια περιοχή από ψηλά.



4. Eddystone, Μεγάλη Βρετανία


 
Ο φάρος στους βράχους Eddystone της Μεγάλης Βρετανίας είναι η τέταρτη κατασκευή που φέρει το όνομα Eddystone. Η Μεγάλη Καταιγίδα το 1703 κατέστρεψε τον πρώτο που χτίστηκε το 1698. Ο δεύτερος που πήρε τη θέση του ήταν μία ξύλινη κατασκευή η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εκεί το 1755. Η τρίτη κατασκευή του 1759 ήταν από πέτρα αλλά και αυτή δεν κράτησε πολύ, αφού το έδαφος πάνω στον βράχο στον οποίο χτίστηκε ήταν σαθρό και για αυτό μετά από 120 χρόνια γκρεμίστηκε με απόφαση της πολιτείας. Από το 1882 έως και τις μέρες μας, - και μετά από πολλές αποτυχημένες, ομολογουμένως, προσπάθειες - ο φάρος έχει αλλάξει τοποθεσία και βρίσκεται, ασφαλής πλέον, στο Πλίμουθ της νοτιοδυτικής Αγγλίας.



5. Cape Hatteras, Η.Π.Α


 
Ο φάρος αυτός ξεχωρίζει από τις ασπρόμαυρες ρίγες που μοιάζει να τυλίγονται γύρω του και πιθανότατα από το ύψος του, αφού είναι ο ψηλότερος φάρος των Ηνωμένων Πολιτειών και φτάνει τα 63 μέτρα. Η κατασκευή του χρονολογείται από το 1871 και εξαιτίας της διάβρωσης της ακτής οι αρμόδιοι τον μετακίνησαν από την αρχική του τοποθεσία, σε ένα πιο στέρεο έδαφος. Απέχοντας 800 μέτρα μακριά από την ακτή, ο φάρος είναι ακόμα ενεργός φωτίζοντας τη θαλάσσια περιοχή η οποία κρύβει πολλά επικίνδυνα σημεία, όπως αυτό του Diamond Shoals στη Βόρεια Καρολίνα όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 2.000 ναυάγια τα τελευταία 400 χρόνια.



6. Slangkop, Νότια Αφρική


 
Στρέφοντας το βλέμμα στο διάσημο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας θα δούμε να στέκει επιβλητικός ο φάρος Slangkop ο οποίος κατασκευάστηκε το 1914 αλλά πρωτολειτούργησε μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο λευκός μεταλλικός φάρος μοιάζει με γλυπτό και βρίσκεται κοντά στο χωριό Kommetjie, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από το Κέιπ Τάουν, όπου μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη στο φάρο με μια βόλτα στα μικρά εστιατόρια για να απολαύσετε καραβίδες, την τοπική σπεσιαλιτέ.



7. Pondicherry, Ινδία


 
Με βαθιά γαλλική επιρροή η πόλη Pondicherry ή Puducherry βρίσκεται νότια της Ινδίας. Μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε από μικρό χωριό σε σημαντικό κέντρο εμπορίου με σήμα κατατεθέν το φάρο που βρίσκεται σκαρφαλωμένος σε ένα λόφο. Εγκαινιάστηκε το 1836, παρέμεινε σε λειτουργία για 150 χρόνια και σήμερα στέκει εκεί ως μνημείο-αντιπροσωπευτικό δείγμα της γαλλικής αρχιτεκτονικής της πόλης.



8. Cape Palliser, Νέα Ζηλανδία


 
Η ιστορία του φάρου με τις φαρδιές κόκκινες λωρίδες στο ακρωτήριο Palliser στη νότια ακτή του North Island ξεκινά από το 1897, αναλαμβάνοντας να καθοδηγεί μέχρι και σήμερα τα πλοία στην πορεία τους προς το North Island. Ανεβαίνοντας κανείς τα 250 σκαλιά θα βρεθεί δίπλα στο 18μέτρο φάρο και θα μπορέσει να απολαύσει την καταπληκτική θέα στον ωκεανό.



9. Merjaniemi, Φινλανδία


 
Κάθε φάρος συνδέεται με κάποιο τρόπο με ρομαντικές ιστορίες, ενώ κατά καιρούς όλοι έχουμε σκεφτεί πως θα ήταν να διανυκτερεύαμε μέσα σε ένα τόσο συμβολικό κτίριο. Έτσι κάπως θα σκέφτηκαν και στο Merjaniemi της Φινλανδίας και μετέτρεψαν το σπιτάκι του φαροφύλακα σε ξενοδοχείο. Το σημείο παρουσιάζει επιπλέον ενδιαφέρον, αφού εξαιτίας γεωλογικών φαινομένων το πολύ μικρό νησάκι Hailuoto, όπου βρίσκεται ο φάρος, κάποια στιγμή θα αναμένεται να ενωθεί με την στεριά.



10. Gibbs Hill, Βερμούδες


 
Ο φάρος στο λόφο Gibbs προσφέρει απίστευτη θέα στην Καραϊβική θάλασσα και στο σύμπλεγμα των τροπικών νησιών. Αν βρεθείτε στις Βερμούδες δίπλα στο φάρο στις αρχές του χρόνου, μπορεί να είστε τυχεροί και να εντοπίσετε τις φάλαινες που ξεκινούν το ταξίδι τους σε μεγάλα κοπάδια στον ωκεανό. Το μέρος έχει αξιοποιηθεί τουριστικά και υπάρχουν καφέ και μικρά μαγαζιά με σουβενίρ, ενώ ο παππούς του ιδιοκτήτη υπήρξε ο τελευταίος φύλακας του φάρου πριν η τεχνολογία τους εκσυγχρονίσει και τους κάνεις αυτόματους.



[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου