Σελιδεσ

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Οκτώ πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις αν δεν θες να χωρίσεις


Είναι εύκολο να αναγνωρίσει κανείς τα σημάδια που οδηγούν μια σχέση προς την … λήξη - αν τουλάχιστον πιστέψουμε τα συμπεράσματα του ιστότοπου World of Psychology, οι υπεύθυνοι του οποίου μελετούν διάφορα ζητήματα κοινωνικής ψυχολογίας. Πολλοί έχουν βαδίσει τον πικρό δρόμο του χωρισμού , αλλά οι περισσότεροι ειδικοί της ανθρώπινης συμπεριφοράς συμφωνούν ότι υπάρχουν οκτώ βασικά ζητήματα που οφείλουν να αποφεύγουν τα ζευγάρια, προκειμένου να μην βρεθούν σύντομα στο «κλαμπ των χωρισμένων». Συμφωνούν, επίσης, ότι η λύση στο πρόβλημα δεν είναι οι «συνεδρίες» με φίλες και φίλους ή με ακριβοπληρωμένου ψυχολόγους, αλλά η προσπάθεια να βελτιώσετε τον εαυτό σας, ώστε να μην οδηγηθείτε στον χωρισμό.
1. Μην θεωρείτε τον σύντροφό σας δεδομένο.
Η αρχή του κακού γίνεται όταν το ζευγάρι ξεχάσει τον πρώτο ενθουσιασμό του και επαναπαυτεί στην «κατάκτησή» του. Όλοι μας θυμόμαστε την αρχή της σχέσης με στιγμές διεκδίκησης του πολυπόθητου συντρόφου μας. Επειδή όμως ο άνθρωπος ξεχνάει εύκολα ότι το ταίρι μπορεί να πάρει πολύ εύκολα «το καπελάκι του και να φύγει», καλό είναι να ευχαριστούμε πάντα τον σύντροφο μας για κάτι που μας πρόσφερε ή να του ζητάμε πολύ ευγενικά, λες και είναι φιλοξενούμενος στο σπίτι, να μας κάνει μια χάρη. Με τον τρόπο αυτό οι διαμάχες αποφεύγονται και ο σύντροφος νιώθει και πάλι χρήσιμος και απαραίτητος, όπως πρώτα.

2. Συζητείστε ότι σας απασχολεί.
Όσοι βρίσκεστε σε μακρόχρονη σχέση νομίζετε ότι συζητάτε με τον σύντροφο σας. Οι ειδικοί δεν αναφέρονται όμως στα νέα της ξαδέρφης ή στην λίστα με τα ψώνια, αλλά σε ουσιαστικές συζητήσεις και αναλύσεις. Οι προβληματισμοί του ζευγαριού, όπως τους μοιραζόταν στην αρχή της σχέσης, πρέπει να έχουν πάντα εξέχουσα θέση στην καθημερινότητα, ώστε να «εξορκίζεται» το αίσθημα της μοναξιάς.

3. Εκφράστε τα συναισθήματα σας άφοβα.
Θυμηθείτε πως είναι το αίσθημα να ακούς τον αγαπημένο/-η να σου λέει «Σ' αγαπώ». Θυμηθείτε πόση δύναμη νιώθει ο δέκτης αυτής της εξαίσιας φράσης, όταν νιώθει ότι δεν είναι μόνος του πια σε αυτόν τον κόσμο. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο, για να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει και ο σύντροφός μας εξίσου μεγάλη ανάγκη να ακούει τι νιώθουμε. Είναι αυτό το ανέξοδο «θέλω να τ' ακούω», βαρύνουσας σημασίας για το μέλλον μιας σχέσης, που κάνει το ζευγάρι να νιώθει όμορφα με το ταίρι του.

4. Μην σταματάτε να ακούτε.
Αυτό που πολλοί προσάπτουν ως πλεονέκτημα του συντρόφου τους, δυστυχώς μονάχα στην αρχή της σχέσης, είναι ότι «το έτερον ήμισυ ακούει τους προβληματισμούς τους». Αργότερα δυστυχώς οι δύο πλευρές δεν ακούν ουσιαστικά τον άλλον, δείχνοντας έλλειψη σεβασμού, μην συμμετέχοντας στην συζήτηση και επαναλαμβάνοντας μονάχα τα θέλω τους, χωρίς να ακούνε πραγματικά τον άλλον. Ξεκινήστε λοιπόν να κάνετε ερωτήσεις πάνω σε αυτά που σας διηγείται ο άνθρωπος σας.

5. Διασκεδάστε, όπως παλιά.
Μα, «διασκεδάζαμε μαζί, γελάγαμε», παραπονιούνται τα ζευγάρια, αλλοτριωμένα από την μίζερη καθημερινότητα. Η απουσία γέλιουείναι ένα από τα σημάδια μιας αποτυχημένης(;)σχέσης. Και όμως, ο χωρισμός δεν είναι η λύση. Προσπαθήστε να κάνετε ενδιαφέροντα πράγματα μαζί, όπως μια νυχτερινή βόλτα κοντά στην θάλασσα ή μια ποδηλατάδα και τα προβλήματα ίσως δεν φαντάζουν πλέον «βουνό».

6. Μην ζαλίζετε το ταίρι σας με υποδείξεις.
Οι κλασικές παραινέσεις «εγώ, δεν το κάνω έτσι, άρα εσύ το κάνεις λάθος» είναι ό, τι πιο εκνευριστικό. Μπορεί η αφορμή να είναι ασήμαντη, όπως το πλύσιμο των πιάτων, αλλά ο καβγάς έπεται μεγαλειώδης. Αντί λοιπόν να μουρμουράτε και να υποδεικνύετε τα «στραβά» του συντρόφου σας, προσπαθήστε την επόμενη φορά είτε να τον επαινέσετε για την προσπάθειά του(ναι, ξέρω ότι βράζετε, αλλά προσπαθήστε) είτε απλά να το κάνετε εσείς, για να είστε σίγουρος/-η ότι η δουλειά θα γίνει σωστά!

7. Απειλές, απειλές και πάλι απειλές
Αν θες να λύσεις ένα πρόβλημα, τότε οι απειλές, που προκαλούν τον άλλον να αντεπιτεθεί, σίγουρα δεν βοηθούν. Αντί να κουράζεις τον «συνοδοιπόρο» σου, ότι «θα πας στη μάνα σου, αν δεν σου κάνει το χατίρι», ίσως είναι καλύτερα να συζητήσετε αυτά που θέλετε και οι δύο.

8. Μην αγνοείτε τον σύντροφο, γιατί…δαγκώνει.
Όπως και το να μην ακούς όσα σου διηγείται ο σύντροφος σου είναι δείγμα υποτίμησης, έτσι και το να τον αγνοείς είναι πολύ χειρότερο. Μπορεί να μην είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό που σου περιγράφει, θέλει όμως να τον ακούσεις. Προς αποφυγή λοιπόν σκηνών «πολέμου», καλό θα ήταν να δείξετε λίγο περισσότερο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου