Σελιδεσ

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Η μετακίνηση του ρολογιού κατά μία ώρα πίσω το χειμώνα, βλάπτει την υγεία...

Η μετακίνηση του ρολογιού κατά μία ώρα πίσω το χειμώνα, είναι επιβλαβής για την υγεία, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες, αφού οδηγεί σε σπατάλη ενέργειας και σε αύξηση των περιβαλλοντικών ρύπων. 
Οι ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, κατά την έναρξη του χειμώνα μετακινούν τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω, κίνηση που σημαίνει ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες ξεκινούν νωρίτερα και επίσης ότι.. σκοτεινιάζει νωρίτερα, δηλαδή οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να φωτίσουν το σκοτάδι και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με μελέτη μιας επιστημονικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, η διατήρηση της θερινής ώρας οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 450.000 τόνους ετησίως, ποσότητα που ισοδυναμεί με την απόσυρση 200.000 αυτοκινήτων από τους βρετανικούς αυτοκινητόδρομους.

"Η διατήρηση της θερινής ώρας θα έχει ως αποτέλεσμα φθηνότερους λογαριασμούς ρεύματος, θα αυξήσει τον τουρισμό και θα μειώσει τις εγκληματικές πράξεις και την παχυσαρκία. Θα σώσει, τέλος, ζωές λόγω της βελτίωσης της ορατότητας κατά την απογευματινή ώρα κυκλοφοριακής αιχμής", υποστηρίζει η δρ. Ελίζαμπεθ Γκάρνσι, μέλος της επιστημονικής ομάδας. Επιπλέον, η διατήρηση μιας επιπλέον ώρας με φως, θα οδηγούσε σε αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D, η έλλειψη της οποίας είναι παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση ραχίτιδας.

«Πάντα αναζητούσαμε, ως κοινωνία, προσβάσιμες, χαμηλού κόστους παρεμβάσεις. Με το να μην μετακινήσουμε πίσω τους δείκτες και να αυξήσουμε τον αριθμό των ωρών με φως ημέρας, βρήκαμε πιθανά την τέλεια παρέμβαση», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνέντευξης στο Reuters εκ μέρους των Αμερικανών επιστημόνων, ο δρ. Ρόμπερτ Γκρέιαμ, του νοσοκομείου Λένοξ Χιλ της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου