Σελιδεσ

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Το νερό αίτιο πολέμου στο μέλλον

Η αλόγιστη εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων έχει θέσει σε κίνδυνο το 80% (3,4 δισ.) της ανθρωπότητας το οποίο ήδη δεν έχει πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες γλυκού νερού. Το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο με πολέμους για το νερό.
Περίπου το 80% του πληθυσμού της γης δεν έχει επαρκείς ποσότητες γλυκού νερού σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη. Οι ποταμοί σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται “σε κατάσταση κρίσης” με 3.4 δις ανθρώπους να μην έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Οι συνέπειες της παρέμβασης του ανθρώπου στους υδάτινους πόρους είναι καταστροφική και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές οι σοβαρότερες απειλές εντοπίζονται στη Δύση και ιδιαιτέρως στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις αναπτυσσόμενες χώρες να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της Δύσης αλλά να επενδύσουν σε στρατηγικές διαχείρισης του νερού όπως η προστασία των λεκανών απορροής και των υδροβιότοπων καθώς τώρα το πόσιμο νερό διαφυλάσσεται χάρη σε φράγματα και ταμιευτήρες, κάτι που λειτουργεί σε βάρος της φύσης.
Μάλιστα οι επιστήμονες τονίζουν ότι το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο μέσα στις επόμενες δεκαετίες καθώς εντείνεται η κλιματική αλλαγή και αυξάνεται ο πληθυσμός της γης.
Το αποτέλεσμα της εν λόγω παγκόσμιας μελέτης είναι ένας χάρτης βιοποικιλότητας στον οποίο αποτυπώνονται οι απειλές της ανθρώπινης παρέμβασης σχετικά με την επάρκεια του νερού. Μάλιστα η μελέτη είναι η πρώτη που έλαβε υπόψη της 23 διαφορετικές ανθρώπινες δραστηριότητες.
“Αυτό που κάναμε είναι να ρίξουμε μια ψύχραιμη ματιά στα γεγονότα, σε ότι αφορά την ασφάλεια του νερού της ανθρωπότητας και ποιες είναι οι συνέπειες στο περιβάλλον”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Τσαρλς Βοροσμάρτυ από το City College της Νέας Υόρκης.
Μάλιστα το ανησυχητικό είναι ότι ανάμεσα στις απειλούμενες περιοχές είναι και πλούσιες χώρες όπου παρά τις επενδύσεις τρισεκατομμυρίων το νερό δεν επαρκεί.
‘Συνεπώς το ζήτημα δεν είναι ότι χρειαζόμαστε ισχυρά χαρτοφυλάκια υποδομής και φυσικού περιβάλλοντος που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της ανάπτυξης, και τις ανάγκες του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας”, τονίζει ο Μαρκ Σμιθ επικεφαλής του προγράμματος νερού της Διεθνής Ένωσςη Προστασίας της Φύσης (IUCN).
Για τις ανεπτυγμένες χώρες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία και η Κίνα θα χρειαστούν 800 δις δολάρια το χρόνο μέχρι το 2015 για να καλύψουν τις επενδύσεις σχετικά με υποδομές που έχουν να κάνουν με την επάρκεια του νερού, ενώ για τις φτωχότερες χώρες το μέλλον αναμένεται ζοφερό.
Όσον αφορά τη χώρα μας, η Ελλάδα απεικονίζεται με ..
γαλάζιο και πράσινο χρώμα, κάτι που τη τοποθετεί λίγο πριν από τη μέση της κλίμακας απειλής.
Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν πως η εν λόγω χαρτογράφηση είναι μια πρώτη προσπάθεια απεικόνισης της κατάστασης των ποταμών του κόσμου. Σιγά σιγά θα έρχονται στο φως νέα στοιχεία.
Μεταξύ άλλων στη μελέτη επισημαίνεται ότι 10.000 με 20.000 θαλάσσια είδη βρίσκονται στο χείλος του αφανισμού εξαιτίας της ραγδαίας υποβάθμισης των ποταμών παγκοσμίως.
Μάλιστα, από τους 47 μεγαλύτερους ποταμούς, οι 30 απειλούνται. Το πρόβλημα είναι έντονο σε ποταμούς όπως ο Γιανγκτζέ, ο Νείλος, ο Γάγγης και λιγότερο ο Αμαζόνιος.
Τα συμπεράσματά της εν λόγω μελέτης παρουσιάζονται στην επιθεώρηση Nature.


Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου