Σελιδεσ

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Έχουμε δημοκρατία ή μηντιοκρατία;

Τα ΜΜΕ εναντίον της κοινωνίας και της αλήθειας

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχαμε διαμαρτυρίες κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Διαμαρτυρίες με διάφορους τρόπους και σε διάφορους τόνους. Ένας από τους πιο ευρηματικούς ήταν η πράξη του πασίγνωστου πλέον γιατρού από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος εκσφενδόνισε το παπούτσι του κατά του πρωθυπουργού της χώρας. Μια ξεκάθαρα, πολιτικής υφής κίνηση, η οποία βαφτίστηκε μέχρι και "επίθεση" από κάποιους, λες και ήθελε ο άνθρωπος να...
σκοτώσει με το παπούτσι του τον πρωθυπουργό. Επιπρόσθετα, είχαμε τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες των φορτηγατζήδων κατά κυβερνητικών στελεχών, που έφτασαν μέχρι και στην αποδοκιμασία και λεκτική επίθεση κατά του κυρίου Μίχαλου, ενώ καταγγέλθηκε και σωματική εις βάρος του επίθεση. Μία από τις βασικές παραμέτρους του ζητήματος είναι ότι το κράτος - εν αντιθέσει με προηγούμενες χρονιές - κατάφερε να καταστείλει τις αντιδράσεις τις προερχόμενες από τον χώρο της άκρας αριστεράς. Κατά την άποψή μας, αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Είναι γνωστές άλλωστε οι διασυνδέσεις του ΠΑΣΟΚ με αυτό το χώρο και η δυνατότητά του να "ανεβάζει" ή να "κατεβάζει" τους τόνους εκεί. Έτσι, αυτή την φορά, οι αντιδράσεις ήλθαν από την άλλη πλευρά. Αυτή των Ελλήνων πατριωτών. Γιατί και ο γιατρός κ. Πραπαβέσης μίλησε για την οικονομική κρίση και τα εθνικά δίκαια της χώρας μας, αλλά και οι φορτηγατζήδες είναι μία από τις λίγες κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται με γαλανόλευκες σημαίες στα χέρια και όχι κόκκινες ή μαυροκόκκινες. Ως εκ τούτου, έγιναν στόχος όλων των μεγαλοδιαπλεκόμενων ΜΜΕ, τα οποία εδώ και καιρό λειτουργούν ως γραφεία Τύπου της κυβέρνησης, βάζοντας πλάτη για να διατηρείται μια σταθερή διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας. Φυσικά, αυτό από μόνο του ως γεγονός έχει τη δική του σημασία, καθώς σηματοδοτεί την πηγή της λαϊκής αντίστασης που δεν προέρχεται από τα αριστερά.
Τα μήντια ως παραβάν της λαϊκής δυσαρέσκειας
Κάποιοι, έφτασαν μέχρι του σημείου να κατηγορήσουν ως... εθνοπροδότη, τον ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα Malcolm Brabant, επειδή έκανε το λάθος να στείλει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ στο μέσο του. Επί της ουσίας, έγινε μια σοβαρή προσπάθεια να "θαφτούν" οι όποιες αντιδράσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και των προσώπων της κυβέρνησης. Το ίδιο καταγγέλεται ότι εδώ και καιρό γίνεται σε πλείστες όσες αποδοκιμασίες πολιτικών προσώπων που λαμβάνουν χώρα καθημερινά. Τόσο ο κ. Πραπαβέσης, όσο και οι φορτηγατζήδες στοχοποιήθηκαν και έγιναν προσπάθεια να χαρακτηριστούν ως "γραφικός" ή "κλειστή ομάδα προνομιούχων" αντίστοιχα. 
Ερχόμαστε εδώ και ρωτάμε: οι ίδιοι δημοσιογράφοι δεν είναι αυτοί που εδώ και καιρό πάντα υπερασπίζονται διάφορες ομάδες πραγματικά προνομιούχων συνδικαλισταράδων που διεκδικούσαν να μένουν στο απυρόβλητο; Και τους πείραξαν οι φορτηγατζήδες, οι οποίοι δεν σιτίζονται από τον κρατικό κορβανά, αλλά ούτε τρώνε τα χρήματα από κανέναν μας, αλλά είναι ελεύθεροι επαγγελματίες; Δυστυχώς, φαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος των μήντια σήμερα κάνει συγκεκριμένες "δουλειές". Λειτουργεί ως παραβάν της λαϊκής δυσαρέσκειας στη δημόσια ζωή, έτσι ώστε αυτή να μην γιγαντωθεί. Αυτές όμως οι συνθήκες δημιουργούν ένα πλέγμα μηντιοκρατίας, που υποκαθιστά την δημοκρατία.


via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου