Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Τα βασικά σημάδια για να πεις αντίο σε μια φιλία

Carrie <3
Το τέλος μιας φιλίας μπορεί να σε πονέσει όσο και ένας χωρισμός. Ειδικά όταν σε αυτή την φιλία έχεις επενδύσει χρόνο, ενέργεια, αγάπη, αφοσίωση, όταν έχεις μοιραστεί, όταν έχεις δώσει και έχεις πάρει. Όπως όμως και στις ερωτικές σχέσεις έτσι και οι φιλίες, δεν είναι γραφτό όλες να κρατάνε για πάντα.

Πολλές φιλίες πριν επέλθει το οριστικό τέλος παρουσιάζουν σημάδια τοξικότητας. Αν στεναχωριέσαι διαρκώς, αν η επαφή μαζί της σου δημιουργεί ψυχοσωματικές αντιδράσεις, αν η συναναστροφή σε αγχώνει ή αν νιώθεις πως δεν αναγνωρίζεις πλέον τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου, τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να γυρίσεις σελίδα.

Πότε όμως πρέπει να «χωρίσεις» από μία φίλη:

Πριν απομακρυνθείς από μία φιλία, πρέπει να εξετάσεις τους λόγους που υποβόσκουν πίσω από αυτή την επιθυμία σου. Αν και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και εξατομικευμένη υπάρχουν κάποια βασικά σημάδια ότι η φιλία σας παρουσιάζει σημάδια φθοράς και προδοσίας, τα οποία μερικές φορές είναι ανεπανόρθωτα.

  •     Προδοσία (το να μοιραστεί μυστικά σου, το να φλερτάρει με το σύντροφό σου, να σε υπονομεύσει πίσω από την πλάτη σου κ.ο.κ)
  •     Έλλειψη υποστήριξης κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου
  •     Το να μην μπορεί να μοιραστεί τη χαρά σου, στις κορυφαίες στιγμές της ζωής σου. Όπως μία μεγάλη επαγγελματική επιτυχία, ένα γάμο, τον ερχομό ενός παιδιού.)
  •     Επαναλαμβανόμενοι τσακωμοί που κλιμακώνονται.
  •     Αμφιβολίες για την ακεραιότητα των αγνών συναισθημάτων ενός φίλου σου, απέναντι σε σένα
Αυτά τα θέματα είναι σοβαρά και επιδεικνύουν έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού, αποδεικνύοντας ότι αυτό που μοιράζεστε δεν είναι φιλία πραγματική και ουσιαστική.

Το αν θα δώσεις μία δεύτερη ευκαιρία, εξαρτάται από το αν έχεις δώσει επαναλαμβανόμενες ευκαιρίες στο παρελθόν, από το αν πραγματικά έχει απομείνει κάτι για να περισώσεις, από το αν αυτή η φιλία, σου έχει δώσει περισσότερες χαρές παρά λύπες, και από το αν θεωρείς την απώλεια του συγκεκριμένου ανθρώπου από τη ζωή σου ως δυσαναπλήρωτη.

Αν το γυαλί έχει σπάσει, να μην ξεχνάς πως δεν έχεις ανάγκη από «τοξικές» φιλίες. Οι άνθρωποι αλλάζουν, διαφοροποιούν τις ιεραρχίες τους, μεταλλάσσουν τις απόψεις τους περί ηθικής, και μπορεί όλα αυτά που σας έδεναν να μην υπάρχουν πια ή να μην ήταν στην τελική και τόσο πολλά. Έρχεται κάποια στιγμή που πρέπει να αποδεχτείς πως για κάποιες σχέσεις ισχύει το «από μακριά και αγαπημένοι».

Πηγή

1 σχόλιο: