Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

NYT: «Γιατί οι Ιταλοί συνεχίζουν να ψηφίζουν Μπερλουσκόνι;»


«To να παρακολουθεί κανείς το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, είναι σα να βλέπει ξανά και ξανά την ίδια ταινία, ελπίζοντας για ένα διαφορετικό τέλος που δεν έρχεται ποτέ. Οι παρατηρητές φεύγουν με την ίδια απορία: Γιατί οι Ιταλοί συνεχίζουν να... ψηφίζουν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι;» αναρωτιούνται σε άρθρο τους, οι New York Times.

«Σίγουρα, οι Ιταλοί νοιάζονται για την πολιτική και αυτό το αποδεικνύει το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία που ήταν στο 75% παρά την υψηλή δυσαρέσκεια προς τους πολιτικούς (για τα δεδομένα της Ιταλίας μπορεί να είναι από τα χαμηλότερα, αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο είναι ιδιαίτερα υψηλό).

Οι εκτός Ιταλίας, δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί ένας μεγιστάνας των μίντια που οδήγησε την Ιταλία στην χρεοκοπία το 2011, που κατηγορείται για φοροδιαφυγή, σχέσεις με την μαφία και εξώθηση ανηλίκων σε πορνεία, εξακολουθεί να συναγωνίζεται στα ίσια στις εθνικές εκλογές. Οι Ιταλοί ωστόσο δεν εκπλήσσονται για διάφορους λόγους:

Σαράντα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες και τα πρώτα exit poll έδειχναν υψηλές επιδόσεις για το κόμμα του Μπερλουσκόνι, ο οικογενειακός όμιλος Mediaset κέρδισε 10% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Παρότι υποχώρησε αργά το απόγευμα, η επίδοση ήταν συμβολική των βαθύτατων δεσμών της ιταλικής πολιτικής με τα οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα του Μπερλουσκόνι» γράφουν οι New York Times.

Πέρα από το γεγονός ότι είναι ο πιο πλούσιος άνδρας της Ιταλίας, η μιντιακή αυτοκρατορία έχει δώσει μεγάλη δύναμη στον Μπερλουσκόνι, αλλά θα ήταν απλοϊκό να εξηγηθεί η δημοτικότητά του μόνο με βάση την επιρροή του στα ΜΜΕ, αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι «ένας σημαντικός λόγος είναι ότι ένας αριθμός ατόμων- επιχειρηματίες και ιδιώτες- επωφελούνται από την «χαλαρή» νομοθεσία που περνά η κυβέρνηση...Επιπλέον, πολλοί ψηφοφόροι ελκύονται από την εικόνα του ισχυρού άνδρα, του χαρισματικού ηγέτη που είναι ικανός να λύσει τα προβλήματα της χώρας».

«Τέλος, οι Ιταλοί είναι ένα έθνος που ζητωκραυγάζει για ένα πολιτικό κόμμα με τον ίδιο τυφλό και έντονο τρόπου που το κάνει για μια ποδοσφαιρική ομάδα. Και ο Μπερλουσκόνι είναι ιδιοκτήτης μιας τέτοιας ομάδας… Οι παράγοντες που σπρώχνουν τους Ιταλούς να ψηφίσουν Μπερλουσκόνι είναι οι ίδιοι παράγοντες που οδηγούν την Ιταλία εκτός πραγματικότητας και προς την κοινωνική, πολιτισμική και οικονομική παρακμή».



ethnos.gr

4 σχόλια:

  1. QB Users need your shopping background to be as smooth as could QB Team makes it the great experience for you. Quickbooks 24x7 Technical Support can help you effortlessly find out about, purchases and install the Intuit software that suits intuit certified Pro-Advisors are available to support you to make a better selection according to your business type get support at the toll-free QuickBooks 24x7 Tech Support Number.

    Quickbooks Enterprise Support Number
    Quickbooks Enterprise Technical Support Number
    Quickbooks Enterprise Support Phone Number
    Quickbooks Enterprise Tech Support Number

    ΑπάντησηΔιαγραφή